Enorme groei verkoop zonnepanelen 2012

vrijdag 29 juni 2012 1 reactie 961x gelezen

In 2012 worden er meer zonnepanelen verkocht dan in de afgelopen tien jaar bij elkaar.  Dat zegt Erik de Leeuw, commercieel directeur van Centrosolar in een persbericht. Hij verwacht dat door de aangekondigde subsidieregeling vanaf 2 juli nog meer zonnepanelen verkocht gaan worden.

In 2012 wordt volgens CentroSolar in Nederland naar verwachting in totaal ongeveer 80 MWp vermogen aan zonnepanelen verkocht. Door de subsidieregeling kan dit zelfs oplopen tot over de 100 MWp. De afgelopen tien jaar werd in Nederland een totaal vermogen van 65 MWp aan zonne-energiesystemen geïnstalleerd. Volgens De Leeuw is de sterke marktgroei van zonnepanelen in Nederland een teken dat de markt voor zonne-energie-installaties ook hier volwassen wordt.

 

Rendabel

Volgens Centrosolar zijn zonnepanelen bij de huidige stroomprijzen ook rendabel zonder subsidie. De nieuwe subsidie regeling is dan ook niet noodzakelijk, meldt het bedrijf. De subsidieregeling kan bovendien leiden tot veel onduidelijkheid in de markt. Hierdoor gaan mensen wachten tot de regeling ingaat of tot de volgende subsidieronde begint. Het positieve van de subsidie is volgens Centrosolar dat de terugverdientijd omlaag gaat en dat er 30.000 mensen kunnen profiteren van een subsidie die oploopt tot 650 euro.


Reacties

Reacties

Peter Segaar / www.polderpv.nl 03/07/2012 16:59

Met een subsidieregeling die een valse start heeft gemaakt (er kan nu ook per post, per e-mail, en, naar verluidt, ook per fax ingestuurd worden na het digitale debâcle van de eerste anderhalve dag), kan er makkelijk alleen al voor die regeling 100 MWp bij komen gezien het budget van 22 miljoen en de gemaximeerde 650 Euro per aanvraag. Dat mogelijk bovenop de door mij voorspelde (n.a.v. net verschenen eerste 2011 cijfers van CBS bijgestelde) 94 MWp voor 2012 (was nog zonder beschikbare gegevens CBS tijdens mijn The Solar Future bijdrage op 14 mei ingeschat op 84 MWp marktgroei potentieel voor 2012).

Dus dat is alweer aanzienlijk hoger dan "ruim 100 MW" (laat staan "80 MW"). Zeg maar gerust: een potentiële verdubbeling van dat getal.

Bovendien begrijp ik de oude getallen van de Leeuw niet. Als je de CBS data bij elkaar harkt (de enige "officiële" getallen, toegegeven, met vraagtekens omgeven die niet zonder nauwkeurige documentatie kunnen worden weerlegd) is er "in de afgelopen tien jaar", waarbij ik dus uitga van de volledig bekende jaren 2002 tot en met 2011, 112,8 MWp "afgezet aan eindgebruikers". 2,9 MWp daarvan zou "autonoom" zijn geweest. Dat is way out of line van de claim van 65 MWp van de heer de Leeuw. De vraag dringt zich dus op: Waar heeft hij zijn data vandaan?

Reageren

Invoer verplicht
Uw e-mailadres zal niet zichtbaar zijn op onze website Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 
Uw bericht wordt getoond na verificatie.

Energie+, kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt is een uitgave van Aeneas.
© 2017 www.energieplus.nl - alle rechten voorbehouden.