Kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt

Duurzaamste warmtenet van Nederland in regio Alkmaar

di 30 jan 2018

Het warmtenet in de gemeenten Alkmaar, Heiloo, Langedijk en Heerhugowaard is uitgeroepen tot het duurzaamste warmtenet van Nederland. Het is sinds begin januari aangesloten op de bio-energiecentrale van HVC. Hierdoor is de geleverde warmte voor alle aangesloten huizen en gebouwen 100% duurzaam.

De bio-energiecentrale maakt duurzame energie en warmte door afvalhout en gedroogd slib te verbranden. Op dit moment zijn er zo’n 6.000 aansluitingen op het 30 kilometer lange warmtenet gerealiseerd en de komende jaren zal dit aantal worden uitgebreid naar ruim 15.000. Het effect daarvan is fors: één woning aansluiten op het warmtenet levert jaarlijks net zo veel terugdringing van CO2 op als 22 zonnepanelen op het dak. Het warmtenet breidt zich steeds verder uit, nu ook naar de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard. Steeds meer Alkmaarse woningen en grote gebouwen zoals het AZ-stadion, zwembad Hoornse Vaart, en het nieuwe poppodium Victorie, profiteren van het duurzaamste warmtenet van Nederland.

Aardgasvrij

De toepassing van warmte levert een grote bijdrage aan de transitie naar een Nederland, waarin we het gebruik van aardgas steeds meer afbouwen. De overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat is een enorme opgave. Onderdeel van die opgave is een aardgasvrij Nederland; ruim 7 miljoen huishoudens moeten van het aardgas af. Gemeenten krijgen een belangrijke rol om deze transitie naar een gebouwde omgeving zonder aardgas te begeleiden. Wethouder Duurzaamheid van Heerhugowaard Monique Stam-de Nijs: “Heerhugowaard wil dat het warmtenet naast Zuidwijk en een gedeelte van Huygenhoek ook het Altongebied van warmte gaat voorzien, zodat de Heerhugowaardse glastuinbouwbedrijven hun energiebehoefte in een klap kunnen verduurzamen.”

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren