Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

Duurzame energie: welke opties zijn er?

di 26 jan 2021

Fossiele brandstoffen zorgen voor klimaatverandering. Daarom wordt duurzame energie steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan zonne-energie, windenergie en aardwarmte. Welke duurzame opties heb je als je zelf energie wil opwekken, of een duurzaam energiecontract wil afsluiten? In dit artikel vertelt Independer je meer.

- Gesponsord artikel -

Duurzame energie: zelf opwekken

Er zijn verschillende manieren waarop je zelf energie kunt opwekken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen, een zonneboiler, of warmtepomp. Je verbruikt minder stroom van het energienet en bespaart energiekosten. Wek je met je zonnepanelen meer energie op dan je verbruikt? Dan krijg je een vergoeding. Is je dak niet geschikt? Dan kun je ook aandelen kopen in een project met zonnepanelen die op een ander dak liggen, bijvoorbeeld op een school of gymzaal.
Er zijn verschillende subsidies en financiële regelingen om zelf duurzame energie op te wekken. Zo kun je bijvoorbeeld een subsidie krijgen als je kiest voor een zonneboiler of warmtepomp. Er is geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen. Maar er zijn wel verschillende financiële regelingen voor zonnepanelen die de aanschaf en het gebruik aantrekkelijk maken.

Duurzame energie: via je energieleverancier

Ook zonder dat je zelf duurzame energie opwekt, kun je kiezen voor duurzame energie. Dat doe je door via je energieleverancier te kiezen voor duurzame energie. Je kunt kiezen tussen grijze, groene en vergroende stroom. De energie die je thuis krijgt, is altijd hetzelfde. Het enige verschil is de bron waaruit de elektriciteit wordt opgewekt. Groene energie komt van duurzame bronnen die nooit opraken, grijze energie komt van fossiele brandstoffen. Vergrijsde stroom is grijze stroom die door buitenlandse certificaten als groene stroom wordt verkocht.
Energieleveranciers moeten met een Garantie van Oorsprong (GvO) aantonen dat de geleverde stroom of gas groen is. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt hier toezicht op. Benieuwd waar jouw energie vandaan komt? Op het stroometiket zie je de bron waaruit de stroom is opgewekt, en of de stroom uit Nederland komt. Dit etiket krijg je elk jaar na 1 mei van je energieleverancier bij je jaarrekening.

Woning verduurzamen

Duurzame energie gebruiken is belangrijk voor het klimaat. Maar ook al gebruik je groene energie, besparen blijft heel belangrijk. Een goede manier waarop je flink kunt besparen, is het verduurzamen van je woning. Wil je snel verduurzamen? Dan is isoleren een goed idee. Dat kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan gevelisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Check het energielabel van je woning om te zien op welke punten je woning verbeterd kan worden.

Energie vergelijken

Vind je duurzame energie belangrijk? Dan kun je daar rekening mee houden als je een nieuw contract afsluit. Bij Independer kun je eenvoudig groene energie vergelijken. Goed om te weten: groene stroom is niet of nauwelijks duurder dan grijze stroom. Tussen de energieleveranciers zijn er wel verschillen in prijs. Het is dus slim om prijzen te vergelijken. Zo vind je snel de beste (duurzame) energieleverancier die bij je past.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren