Kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt

Eigen elektriciteitsnet voor nieuwbouwwijk in Wezep

di 18 dec 2018

Het nieuwbouwplan "de Zeuven Heuvels" in Wezep krijgt een eigen elektriciteitsnet. In de wijk worden 57 volledig elektrische en energieneutrale woningen gebouwd. Voor het project wordt gebruikgemaakt van de experimenteerregeling, die het mogelijk maakt om met energie-experimenten af te wijken van de Elektriciteitswet 1998.

De Zeuven Heuvels wordt een ‘all-electric’ wijk. De zevenenvijftig huizen worden gasloos gebouwd en voorzien van een lucht warmtepomp met vloerverwarming voor het verwarmen van de woning en het leveren van warm tapwater. De bewoners verenigen zich in een lokale energiecoöperatie, die eigenaar wordt van het elektriciteitsnet en een collectief zonnedak op een nabijgelegen manege. Met 1.508 panelen levert het zonnedak jaarlijks 409.940 kWh, voldoende voor een gemiddeld stroomverbruik van 117 huishoudens.

Eigen elektriciteitsnet

De wijk wordt weliswaar gekoppeld aan het landelijke elektriciteitsnetwerk, maar krijgt een eigen stroomnet en kan daarmee experimenteren met de onderlinge uitwisseling van energie, of gebruikmaken van andere opwekinstallaties. Daarvoor moet worden afgeweken van de elektriciteitswet en wordt de experimenteerregeling gebruikt. De energiecoöperatie krijgt één aansluiting voor grootverbruik, in plaats van 57 losse aansluitingen, en wordt gekoppeld aan een transformator die in de wijk is geplaatst. Via deze aansluiting komt de stroom uit het zonnedak de wijk in, maar kan ook stroom bijgeleverd worden op minder zonnige dagen.

Draagvlak en verantwoordelijkheid

De energiecoöperatie van bewoners van de Zeuven Heuvels is zelf verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van het project. Door slechts de ene aansluiting en dat er zelf groene stroom wordt opgewekt, bespaart de coöperatie kosten. Projectontwikkelaar BBG, ZOWN, Greenchoice en netbeheerder Liander werken samen aan de realisatie van het elektriciteitsnet.

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren