Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Energiecoöperaties blijven groeien

30 november 2018

Lokale energiecoöperaties wekken samen genoeg stroom op voor 140000 huishoudens. Bovendien zal de capaciteit van de coöperaties rekening houdende met geplande projecten snel verdubbelen. In 2018 kwamen er 85 energiecoöperaties bij in Nederland, de teller staat nu op 484. Ook zijn de eerste warmtecoöperaties en biogasprojecten van start gegaan. Bijna 70000 Nederlanders zijn lid van een lokale energiecoöperatie. Dat blijkt uit de Lokale Energie Monitor 2018.

70.000 Nederlanders zijn lid van een coöperatie, maar het bereik is veel groter. Elke coöperatie voert namelijk actief campagne in de eigen omgeving. De groei van het aantal collectieve zonprojecten zet, net als in voorgaande jaren, onverminderd door. Er zijn nu 450 zonprojecten met een collectief vermogen van 74,5 MWp. In 2018 kwamen er 173 nieuwe projecten met een vermogen van 37,4 MWp bij. In 2019 worden nog eens 240 nieuwe projecten verwacht met een gezamenlijk vermogen van 68 MWp. Daarnaast zijn er nog zeker 130 projecten in voorbereiding waarvan realisatie nog minder concreet is. Koplopers in zon zijn Noord-Holland, Noord-Brabant, Friesland en Gelderland. Er is voor bijna 100 miljoen euro geïnvesteerd in collectieve zon, grotendeels opgebracht door particulieren en kleine ondernemers. In 2018 is het aantal zonprojecten dat is gerealiseerd met de postcoderoosregeling verdubbeld met een verdriedubbeling van het vermogen.

Windenergie

In 2018 zijn belangrijke stappen gezet in de coöperatieve windsector. Eind 2018 is in totaal 159 MW coöperatief windvermogen in productie, een toename van veertig procent ten opzichte van 2017. De groei van het windvermogen vindt plaats in Zeeland in Windpark Krammer, het grootste coöperatieve windproject van Nederland, en Windpark Bouwdokken. Er staan nog minstens 25 projecten met 150 MW vermogen aan nieuwe wind gepland. Burgers organiseren zich ook steeds vaker in collectief wijkverband om samen te zoeken naar alternatieven voor aardgas. De eerste warmtecoöperaties zijn opgericht in Den Haag, Amsterdam en Wageningen en in minstens 17 wijken is de planvorming door en met bewoners in volle gang. Daarnaast zijn de eerste twee biogasprojecten van start gegaan. De Lokale Energie Monitor is in opdracht van Stichting HIER opgewekt uitgevoerd door Anne Marieke Schwencke, met ondersteuning van RVO en medewerking van regiopartners.

Reacties

Ruud Schurmann - particulier 04 december 2018 19:23

Mooi dat er inmiddels 484 lokale energiecorporaties zijn ontstaan. is er ook een goed overzicht van wie waar zit en hoe aanspreekbaar ? ik zoek een enthousiaste club in Hoek van Holland, waar wij mogelijk bij kunnen gaan aansluiten. Ik zie het wel. Ruud (Rotterdam)

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren