Kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt

Goes heeft primeur met riothermie

di 24 apr 2018

Woningcorporatie RWS en de gemeente Goes zijn bezig met de aanleg van een net om 60 appartementen op riothermie aan te sluiten. De woningen zullen dan verwarmd worden met warmte uit het riool. Het aanleggen van de buizen duurt van 23 april tot en met 4 mei. Het project in Goes is het eerste riothermieproject in Nederland.

Met riothermie wordt warmte terug uit het riool gewonnen voor de verwarming van de appartementen op het Hollandiaplein in Goes. Zo wordt afvalwater een duurzame warmtebron en wordt er energie bespaard waardoor de huurders betaalbaarder kunnen wonen. Derk Alssema, wethouder bij gemeente Goes, licht toe: “Ruim 80% van al het afvalwater van de huishoudens in Goes is warm en komt in het riool terecht. We vinden het eigenlijk zonde om daar niets mee te doen!”

Riolering

RWS bouwt het appartementencomplex en de gemeente is verantwoordelijk voor de riolering. Maar de systemen moeten natuurlijk perfect op elkaar aansluiten, dus is goede samenwerking noodzakelijk. Op de plek van de voormalige Deltaschool aan het Hollandiaplein in Goes-West bouwt RWS 36 sociale huurappartementen en 24 koopappartementen. De aanleg van riothermie voor het Hollandiaplein wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies vanuit De Europese Unie en OPZuid: Europees Innovatieprogramma Zuid-Nederland.

Reacties

Paul Cohn - -- 05 juni 2018 12:38

omdat de link niet werkte nogmaals het imiddels 14 jaar oude artikel in: EnergieInnovation Nr. 63 d · Dezember 2004 www.energiestadt.ch/fileadmin/user_upload/Energiestadt/de/Dateien/Instrumente/3_Ver-und-Entsorgung/3-5-1_abwasserwaermenutzung.pdf

paul Cohn - -- 24 april 2018 21:16

uren, dagen, maanden, jaren later... www.kasag.com/fileadmin/user_upload/Erneuerbare%20Energien/3.0/DE_2007_W%C3%A4rmer%C3%BCckgewinnung_aus_Abwasser__PDF__1637KB_.pdf maar ja: aardgas was en is nog steeds zo spótgoedkoop...

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren