Kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt

Kamp wil subsidieloze windparken

vrij 30 jun 2017

Minister Kamp wil een subsidieloze bieding uitbrengen voor twee kavels van het windpark Hollandse Kust Zuid. Als daar niets uitkomt, wordt alsnog een procedure met subsidie opgestart. Volgens de minister dalen de kosten voor wind op zee zo snel, dat het voor bedrijven mogelijk moet zijn om in te schrijven zonder subsidie.

Nederland is volop bezig met de transitie van fossiele energie naar duurzame energie. Op dit moment is  6% van de energie die we gebruiken, afkomstig van duurzame bronnen zoals wind- of zonne-energie. Dat percentage moet de komende jaren sterk toenemen tot 14% in 2020 en 16% in 2023. Wind op zee maakt daarvan een belangrijk deel uit. Tot 2023 wordt in Nederland hard gewerkt aan de aanleg van vijf windparken die behoren tot de grootste ter wereld. Elk windpark heeft een capaciteit van 700 megawatt, dat is per park voldoende om een miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Goedkoper

Met onze grote windparken op zee kunnen we nu zonder of met weinig subsidie veel bereiken. Een windpark levert voldoende stroom op om een kleine 1 miljoen huishoudens van duurzaam opgewekte stroom te voorzien. Tegelijkertijd voelen andere groene energie technieken de druk om ook snel goedkoper te worden. Er zal minder snel subsidie toegekend worden  aan andere technieken, als we ook duurzame energie kunnen opwekken met windparken die geen subsidie nodig hebben.

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren