Hét kennisnetwerk voor Energietransitie in de wijk

Klimaatbestendige woningen in gebiedsontwikkeling Park Centraal in Tilburg

di 7 apr 2020

Gebiedsontwikkelaar AM is de verkoop gestart voor 34 duurzame en ruime woningen in deelplan Het Groene Hof in gebiedsontwikkeling Park Centraal in Tilburg. De belangstelling voor de woningen is groot. Er zijn op dit moment al dertig woningen onder optie.

Park Centraal

De totale gebiedsontwikkeling van Park Centraal bestaat uit 360 woningen aan de rand van de Reeshof met een twee hectare groot park dat van noord naar zuid loopt. Het woningaanbod omvat een breed palet aan woningtypen in uiteenlopende prijscategorieën, van rijwoning tot royale twee-onder-een-kapwoning. De meeste woningen worden gerealiseerd in jaren dertig stijl, enkele andere in een contrasterende, moderne stijl. De woningen zijn ontworpen door Benedict Kraus. Bijna alle woningen in de voorgaande fases zijn verkocht.

Het Groene Hof

Het Groene Hof ligt aan uiterste noordzijde binnen Park Centraal. De wijk kenmerkt zich door een overwegend jaren dertig architectuur van de woningen met fraaie witte gevels in combinatie met een donkere plint en kozijnen. Alle woningen in deze wijk liggen aan of in directe relatie tot het centrale park. Er worden groene erfafscheidingen in de vorm van beukenhagen en hekwerken met groene beplanting aangelegd, wat de wijk een nog groener aanzicht geeft.
Het woningaanbod bestaat uit 32 twee-onder-een-kapwoningen en twee grote herenhuizen in een moderne stijl. De meeste twee-onder-een-kapwoningen hebben een erker aan de voorzijde en een zij-entree. In deze combinatie ontstaat bijvoorbeeld een ruime leefkeuken met vrij zicht over het park. Bewoners kunnen parkeren op eigen terrein of in vrijstaande garages. Daarnaast worden er parkeerhoven gemaakt met parkeerplaatsen in eigendom en voor openbaar gebruik. Het straatbeeld toont autoluw en is er volop ruimte voor kinderen om te spelen.

Duurzaam en klimaatbestendig wonen

Alle woningen worden uitgevoerd met een individuele combiwarmtepomp. Dit zorgt in combinatie met zonnepanelen en hoogwaardige isolatie voor een zeer energiezuinige woning, die duurzaam en toekomstbestendig is. Een combiwarmtepomp betekent een woning zonder gas en biedt de bewoners meerdere voordelen. Gasvrij wonen draagt bij aan een gunstig (binnen)klimaat, het verschaft een financieel voordeel en zorgt voor een grotere veiligheid binnenshuis. Ook bij de inrichting van het openbaar gebied is rekening gehouden met duurzaamheid. Het regenwater wordt niet afgevoerd via het riool maar naar het centrale park. Met de inrichting van het park, dat fungeert als waterbuffer, is hiermee rekening gehouden in de vorm van onder andere wadi’s. Dit zijn verzamelplaatsen waar regenwater kan infiltreren in de bodem of vertraagd kan worden afgevoerd naar het oppervlaktewater.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren