Kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt

Meer steun nodig voor energiecoöperaties

ma 25 sept 2017

Energiecoöperaties kunnen een rol van betekenis spelen bij de energietransitie, maar dan moeten Nederlandse overheden, banken en andere instellingen deze ontwikkeling wel beter ondersteunen. Uit onderzoek van Gabriella Dóci blijkt dat dit in Duitsland veel beter lukt dan in Nederland.

In Duitsland worden optimale condities geschapen voor investeringen voor groepen die niet een al te groot risico willen lopen. In het Nederlandse systeem ontbreekt dit of wordt ondersteuning alleen geleverd voor de allerkleinste projecten. Er zijn minder energiecoöperaties, die ook kleiner zijn dan in Duitsland. Gabriella Dóci: “Steeds meer mensen in Nederland en Duitsland willen wel investeren in lokale duurzame energie. Duitse coöperaties realiseren daarbij doelen op een hoger ambitieniveau. Door het goede Duitse feed-in-tarief daar worden alle risico’s voor coöperaties al goeddeels afgedekt. Mensen die meedoen, doen dit met hun eigen geld en willen dus niet veel risico lopen. Cruciaal is dat er langdurig consistent beleid is waarmee risico’s blijvend laag zijn en de opbrengst voor coöperaties verzekerd blijft.”

Strategieën

Ook keek ze naar de coöperaties als geheel en onderzocht zij wat hun strategieën zijn voor het investeren in nieuwe energiebronnen en het overwinnen van de obstakels die ze daarbij tegenkomen. Coöperaties blijken met relatief weinig vrijwilligers redelijk complexe projecten te kunnen realiseren zonder daarbij aanvullende middelen te ontvangen. Hoe groter en complexer het project en de coöperatie, hoe meer een coöperatie een formele structuur aanneemt en externe professionele hulp inschakelt. Doordat de coöperaties heterogeen zijn in samenstelling, contacten, technologieën en de context waarin ze opereren, wordt de kans groter dat ze een invloedrijk onderdeel worden van de energievoorziening.

Reacties

A.W.E. Schiebroek - Stroomweide 26 september 2017 11:45

Voorbeeld: bij Postcoderoosprojecten wordt de verrekening van Energiebelasting voor 15 jaar gegarandeerd, maar de hoogte van die energiebelasting wordt in Den Haag bepaald en daarmee wordt de businesscase van dergelijke projecten uiterst onzeker. Voorbeeld: het salderen achter de meter is onlangs verlengd tot 2023; tjongejonge dat biedt wel vijf jaar zekerheid...

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren