Kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt

Nederlanders willen zonnepanelen

ma 2 jul 2018

Een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft al zonnepanelen op het dak. Daarnaast overweegt van de huizenbezitters die geen panelen hebben, nog eens 44% ze aan te schaffen. Dat blijkt uit onderzoek van Essent onder 1000 huizenbezitters. Huizenbezitters die geen zonnepanelen overwegen, geven als belangrijkste reden aan dat dit komt door de hoge prijs. 14% van de huiseigenaren die aangeeft geen zonnepanelen te willen kopen, zegt wel zonnepanelen te overwegen als zij deze kunnen huren.

Nederlandse huizenbezitters willen zonnepanelen, maar informatie over installatie, gebruik en financiering blijft nodig om nog meer huiseigenaren te enthousiasmeren. Besparen op energiekosten is de grootste drijfveer om zonnepanelen aan te schaffen. Maar ook het milieuaspect speelt een rol. Voor driekwart van de Nederlanders is de bijdrage die zonnepanelen leveren aan het milieu ook een belangrijke reden.

Hoge investering

Meer dan de helft (58% ) van de respondenten vindt dat iedereen zonnepanelen zou moeten hebben. Meer dan een derde (37%) van de ondervraagden gaat hierin nog verder. Zij vinden dat zonnepanelen zelfs verplicht zouden moeten worden voor iedereen die het zich kan veroorloven. Financiën spelen een doorslaggevende rol bij zowel voor- als tegenstanders van zonnepanelen. Zo geven huiseigenaren die geen zonnepanelen willen aan dat de hoge investering vooraf hen tegenhoudt. Huiseigenaren die zonnepanelen juist wel serieus overwegen, zien vooral de financiële voordelen.

Reacties

F. Ritskes 03 juli 2018 11:50

Ik denk dat de auteur van dir artikel het aantal systemen telt. Sommige bewoners zoals ik hebben er 2 systemen op het dak liggen. En dan komen er aan het eidn deze mooie zomer er nog 2 systmen bij op mijn blokhut en stenen buitenberging bij met nog eens 14 zonnepanelen. Van een consument van energie word ik nu een kleine producent.

Bas Wijnen - Vrijopnaam 03 juli 2018 11:27

Nederland kent zo'n 7,8 miljoen huishoudens. Dus bijna 2 miljoen met zonnepanelen? Onzin. Overigens kunnen de meeste huishoudens helemaal geen zonnepanelen op eigen dak plaatsen. Een conservatieve schatting is dan 60% geen (geschikt) dak bezit. Gelukkig komen ook voor deze huishoudens steeds meer alternatieven op de markt om toch zelf stroom op te wekken.

Edwin - prive 03 juli 2018 10:06

Hoe kun je nu beweren dat 25% van de huishoudens al zonnepanelen heeft. Loop door een willekeurige straat en je ziet dat dit niet waar is.

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren