Kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt

Roosendaalse woningen aangesloten op Smart Climate Grid

ma 28 aug 2017

Nieuwbouwwijk de Nieuwe Wipwei in Roosendaal wordt aangesloten op het Smart Climate Grid van Duurzaam Energiebedrijf Roosendaal. Restwarmte van de afvalenergiecentrale van Suez wordt benut om de wijk te voorzien van duurzame warmte.

Duurzaam Energiebedrijf Roosendaal (DER) heeft in samenwerking met BAM en Thermaflex het innovatieve, lage temperatuur warmtenet uitgebreid met de aansluiting van de Nieuwe Wipwei. Het Smart Climate Grid maakt gebruik van pure restwarmte van 42°C uit de nabij gelegen Suez afvalenergiecentrale die anders verloren zou gaan. Met de aansluiting van de Nieuwe Wipwei is dit warmtenet het enige lagetemperatuurwarmtenet van Nederland. Door gebruik te maken van lage temperatuur (LT) restwarmte is het warmteverlies kleiner en het thermische rendement hoger.

Aanleg
Om de omwonenden zo min mogelijk overlast te bezorgen, gingen de partners de uitdaging aan om het volledige warmtenetwerk binnen 3 weken te realiseren en tegelijkertijd een uiterst toekomstbestendige oplossing te verzekeren. Voor DER is dit nog maar het begin. Van de 60 MW restwarmte capaciteit die de Suez centrale nu voorziet, wordt op dit moment slechts 5 MW benut. Het succes van De Nieuwe Wipwei geeft de overtuiging en motivatie om het LT-warmtenetwerk in de nabije toekomst verder uit te breiden. 

Reacties

Herman Eijdems - Mijnwater BV 29 augustus 2017 23:38

In Heerlen ligt zo'n netwerk er al 10 jaar en bedient momenteel 200.000 m2 gebouwen zie: mijnwater.com

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren