Kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt

SDE+ voor het eerst ondertekend

di 22 mei 2018

De voorjaarsronde SDE+ 2018 is voor het eerst niet volgetekend met aanvragen. Er is voor 5,3 miljard euro projectaanvragen voor duurzame energie ingediend op een budget van 6 miljard euro. Omdat normaal een deel van de aanvragen wordt afgewezen, zal dit bedrag nog lager uitvallen.

RVO.nl ontving 4.535 subsidieaanvragen tijdens de openstelling SDE+ voorjaar 2018. Het totaal aangevraagde subsidiebudget bedraagt € 5,3 miljard. Zon-PV blijft populair met een aandeel van 96% van de totale aanvragen met een budget van bijna € 3 miljard.

Onderbesteding

Volgens een kamerbrief van 16 mei is de onderbesteding het gevolg van het grote aantal lopende projecten. De markt zou het budget niet bij kunnen benen. De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) vermoedt echter dat er onvoldoende gedaan is om een snelle kostendaling grootschalig mogelijk te maken. Daarnaast zijjn de basisbedragen de laatste tijd hard gedaald waardoor het voor partijen moeilijker is om een rendabele businesscase te realiseren. In het conceptadvies voor 2019 gaan de basisbedragen echter nog verder omlaag.

Reacties

Jo van den Beucken - E2Anders 11 juni 2018 19:12

De bedragen gaan verder omlaag, dit betekend dat de cases nauwelijks rendabel te maken is over 15 jaar. Bij dalen van de tegenmoet koming zullen de aanvragen uit blijven. Verduurzamen wordt onmogelijk.

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren