Kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt

Terugleversubsidie vervangt salderingsregeling vanaf 2020

di 19 jun 2018

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat wil vanaf 2020 een terugleversubsidie invoeren voor zelf opgewekte duurzame elektriciteit. Deze vervangt de salderingsregeling voor huishoudens en bedrijven. Het uitgangspunt bij de nieuwe regeling is een gemiddelde terugverdientijd van circa zeven jaar.

De terugleversubsidie is een vergoeding voor de stroom die aan het elektriciteitsnet is teruggeleverd. De opgewekte stroom zelf verbruiken blijft aantrekkelijk, omdat huishoudens en bedrijven hierover ook na 2020 geen energiebelasting en geen ODE betalen. In 2020 vervangt de regeling de huidige salderingsregeling, waarbij jaarlijks van tevoren een subsidieplafond wordt vastgesteld. Voor gebruikers van de salderingsregeling komt er een soepele overgang. Wiebes onderzoekt of ook grotere gebouwen - zoals scholen of kantoren - in de regeling kunnen worden opgenomen. Deze gebouwen verschillen in de omvang van hun opweksystemen, maar ook in hun energie-verbruikstarieven. De minister kijkt hoe de regeling deze groep goed kan bedienen zonder dat de regeling te ingewikkeld wordt. Verder onderzoekt hij of de Postcoderoosregeling voor ondersteuning van energiecoöperaties kan overgaan in een terugleversubsidie.

Terugleversubsidie

Omdat de terugleversubsidie is bedoeld om opwekkers van duurzame energie optimaal te faciliteren, komt er één loket bij RVO.nl waar huishoudens en bedrijven de terugleversubsidie kunnen aanvragen. Hoe de hoeveelheid teruggeleverde stroom gemeten wordt, en welke rol de slimme meter hierin heeft, wordt nog bekeken. De minister wil het voorstel voor de nieuwe terugleversubsidie deze zomer gereed hebben.

Reacties

Robert Jans - KWind b.v. 19 juni 2018 13:11

De huidige salderingsregeling is te duur. Nu wil men een andere regeling: terugleveringstarieven. Omdat de eerste te duur was, zal de nieuwe regeling dus per definitie een stuk minder aantrekkelijk zijn: waarom zou men anders veranderen? Dus afwachten hoeveel we met onze panelen er op achteruit zullen gaan. En die 7 jaar terugbetaling zal een mooi sprookje blijken: hoe meten, afhangende van weer (zonneschijn), waar je woont, schaduw, dakhelling, zuidelijk dak of niet, .... En er zal een subsidieplafond zijn, maar dat vindt je pas uit wanneer je de panelen al hebt liggen. Dus daar is een risico om de klos te worden. Ik zie niet hoe dit de energietransitie gaat helpen. Het bewijst alweer dat de overheid helemaal geen groene transitie wil onder gezag van Shell e.a.. En als we naar Groningen kijken, vertrouw ik die (k)wiebes voor geen cent, letterlijk. Typisch voor NL: altijd veranderen, meer personeel omdat bij te houden en in "goede banen" te leiden, enz. Ondertussen hoor je plots dat de kwijtgescholden dividendbelasting alleen voor Shell reeds 7 miljard heeft gekost aan de belastingbetaler. Je wordt weer voor de gek gehouden waar je bij staat. Anderzijds wacht ik al 9 maanden op de terugbetaling van de BTW over mijn laatste panelen. Er zijn regels, maar die gelden niet voor onze overheid.

Paul Cohn - -- 19 juni 2018 13:07

Goh, ik dacht dat dingen in Nederland pas 50 jaar later gebeurden... www.iwr.de/re/wf/e_preis.html.$$$

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren