Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Woningen in Bussum krijgen vanaf 1 juli circulair glas

24 juni 2022

Bij glasschade worden woningen in Bussum vanaf vrijdag 1 juli op een circulaire manier gerepareerd. Hiervoor slaan Het Gooi en Omstreken en GSF Glasgroep uit Hilversum de handen ineen. Het glas komt uit gesloopte of gerenoveerde gebouwen en krijgt in de circulaire glasfabriek van GSF een tweede leven. Deze samenwerking is de start van de circulaire glaseconomie. En Het Gooi en Omstreken heeft de primeur om als eerste woningcorporatie hier gebruik van te gaan maken.

Samenwerking

Dit werd officieel gevierd op dinsdag 21 juni. De samenwerkingsovereenkomst werd heel toepasselijk ingelijst in een ruit van circulair glas. Het winnen van nieuwe grondstoffen om nieuw glas te maken, behoort nu tot het verleden. Glas dat anders zou worden weggegooid, krijgt een nieuwe bestemming. In de circulaire glasfabriek van GSF Glasgroep demonteren ze het bestaande isolatieglas, maken ze de glasbladen schoon en produceren ze hiermee nieuwe glaselementen, voor klanten als Het Gooi en Omstreken.

Glas hergebruiken

‘Het productieproces van GSF spreekt ons enorm aan. Van oud glas nieuw glas maken’, zegt manager vastgoed Rob Steur van Het Gooi en Omstreken. ‘Voor het maken van glas is veel energie nodig en dat voorkomen we nu. Een mooi idee dat we het oude glas uit onze woningen kunnen hergebruiken.’

Flinke besparing

Bouwmaterialen zijn een grote bron van afval. Glas staat met 266 kiloton op de vierde plek als het om CO2-uitstoot gaat. Afhankelijk van de toegepaste glassoort verwacht GSF Glasgroep tussen de 42 en 95 procent CO2 te besparen met circulair glas. De twee bedrijven uit Hilversum lopen voorop om de wereld een stukje duurzamer te maken. Dat is ook nodig, want Nederland wil in 2050 een circulaire economie hebben.

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren