Hét kennisnetwerk voor Energietransitie in de wijk

Zonnepark Crayestein in Dordrecht officieel geopend

do 6 feb 2020

Zonnepark Crayestein in Dordrecht is op woensdag 5 februari officieel geopend. Een kleine 12 zonnepanelen vangen sinds juli vorig jaar de zon op. Tot nu toe heeft het park al groene stroom opgewekt voor het jaarverbruik van ruim 500 huishoudens (circa 1,5 miljoen kWh). Hiermee zet Dordrecht weer een duurzame stap in de richting van een energieneutrale stad.

Wethouder Rik van der Linden (Duurzaamheid & Energietransitie) van de gemeente Dordrecht knipte in aanwezigheid van samenwerkingspartner HVC een lint door om het zonnepark officieel te openen.

Dordtenaren delen mee

Tijdens de opening werd ook het startsein gegeven voor de financiële participatie in het zonnepark. Inwoners van Dordrecht kunnen in het park investeren door het kopen van certificaten van aandelen. Bewoners van de historische binnenstad krijgen hierbij voorrang. Voor veel inwoners van de binnenstad is het niet mogelijk om zonnepanelen op hun eigen dak te leggen vanwege het monumentale karakter van de huizen. Wethouder Rik van der Linden: “We vinden het belangrijk dat Dordtenaren kunnen profiteren van duurzame energieprojecten in de stad. Zeker voor die bewoners die dat op eigen dak niet kunnen. Daarom is het mooi dat binnenstadbewoners op deze manier toch voordeel hebben van zonne-energie. Én daarmee meteen bijdragen aan een schonere omgeving. Zo werken wij met zijn allen aan het steeds duurzamer maken van de stad”.

Meer informatie over de participatie in zonnepark Crayestein is te vinden op www.zoncrayestein.nl.

Groene stroom opwekken op een voormalige stortplaats

Zonnepark Crayestein in Dordrecht is gerealiseerd door Energiecoöperatie Dordrecht (ECD) en Energiezorg. Het park is in 2019 gebouwd op de voormalige stortplaats Crayestein. Precies 11.792  zonnepanelen leveren jaarlijks groene stroom voor ruim 1.100 huishoudens. Of kunnen meer dan 800 elektrische auto’s elk 25.000 m per jaar rijden. Dit zorgt jaarlijks voor een CO2-reductie van ruim 2.200 ton. Zo krijgt deze stortplaats een duurzaam tweede leven.
In Dordrecht hebben meer voormalige stortplaatsen een nieuw leven gekregen. Polder Stededijk is een wandelgebied en ook de Derde Merwedehaven wordt een recreatiegebied. Op de voormalige stortplaats Transberg is eveneens een zonnepark aangelegd.

Samenwerking

Zonnepark Crayestein is een zonne-energieproject van Energiecoöperatie Dordrecht (ECD) en Energiezorg. ECD is een samenwerking tussen de gemeente Dordrecht en duurzame energie- en grondstoffenbedrijf HVC met als doel om de ontwikkeling en gebruik van duurzame energie in Dordrecht te stimuleren. Energiezorg bestaat uit afvalverwerkingsbedrijf Afvalzorg en HVC en zet zich in voor duurzame energieopwekking op stortlocaties, de exploitatie van de locaties en verantwoord toekomstig beheer.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren