Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Aantal warmtenetaansluitingen verdubbelt voor 2030

Joop van Vlerken - 16 december 2020

Het Nationaal Warmtenet Trendrapport 2021 met daarin belangrijke branchecijfers en ontwikkelingen in de warmtesector is op 18 november gepubliceerd. De belangrijkste trend is de verdubbeling van het aantal warmtenetaansluitingen naar 950.000 in 2030. Klantonderzoek toont aan dat klanten tevreden zijn over warmtebedrijven en hun prestaties beoordelen met een 7,2. Een andere belangrijke ontwikkeling is het Startmotorkader, een akkoord tussen warmtebedrijven en woningcorporaties dat nu al heeft geleid tot 89 nieuwe warmteprojecten. Om de warmtetransitie te versnellen is het versterken van bewonersparticipatie nodig en moet er meer ingezet worden op innovatie.

Warmtenetten dragen bij aan het uitfaseren van aardgas als verwarmingsbron in Nederland. Dat is nodig omdat Nederland zich heeft gecommitteerd aan de doelstellingen voor CO2-reductie uit het klimaatverdrag van Parijs. In Nederland leveren 23 bedrijven warmte in 2020. Elk jaar komen er nieuwe spelers op de markt bij. Dat is ook nodig, want naar verwachting groeit het aantal warmtenetten van 378 in 2020 naar ruim 600 in 2030, en van ongeveer 500.000 naar 950.000 aansluitingen. De geleverde warmte zal door de toename van het aantal warmtenetten en de uitbreiding van bestaande netten, groeien van ongeveer 29,7 PJ naar bijna 40 PJ in 2030. De warmtevraag van woningen is in de laatste jaren flink afgenomen en neemt naar 2030 nog verder af. De gemiddelde geleverde warmte per woning daalde in de periode 2015-2020 al van 42 GJ naar 26 GJ en zal naar verwachting dalen naar 22 GJ in 2030.
Over de voor- en nadelen van warmtenetten wordt breed gediscussieerd. Het belangrijkste voordeel is CO2-reductie. Daarnaast worden warmtenetten als comfortabel en veilig ervaren. Nadelen zijn er in de vorm van afhankelijkheid van een enkele leverancier en in sommige gevallen het aanpassen van de isolatie of het afgiftesysteem in de woning.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren