Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Als zonnepaneeleigenaar meer betalen aan je energieleverancier

Ontwikkeling op de energiemarkt Lotte de Haan - 19 januari 2024

Afgelopen augustus kondigde energieleverancier Vandebron als eerste aan een heffing te gaan introduceren voor eigenaren van zonnepanelen. Inmiddels doen meer energieleveranciers dit. Zij willen hiermee de kosten van het overbelaste stroomnet eerlijker verdelen. In dit artikel licht Klimaatstichting HIER toe of het nog loont om zonnepanelen aan te schaffen en beantwoorden ze vragen waar je als zonnepaneeleigenaar wellicht benieuwd naar bent.

Steeds meer woningeigenaren hebben zonnepanelen op hun dak. Die ontwikkeling is goed voor de groei van duurzame energie in ons land, maar zorgt ook voor drukte op het stroomnet, stroomoverschotten op de energiemarkt en een oneerlijke verdeling van het betalen van belasting.

Waarom moet je extra betalen als je zonnepanelen hebt?

Compenseren terugleververgoeding

Overdag, als de zon schijnt, wordt er veel zonne-energie opgewekt, terwijl de vraag op dat moment juist laag is. Het komt daardoor voor dat de stroomprijs onder de nul euro komt en energieleveranciers moeten betalen om de op dat moment teruggeleverde stroom op het net te plaatsen. Tegelijkertijd zijn de energieleveranciers wel verplicht een vaste terugleververgoeding aan de zonnepaneleneigenaar betalen. Op die manier draait een energieleverancier op zonnige dagen verlies op het terugleveren van zonnestroom.

Om deze verliezen te compenseren worden er al kosten onder alle klanten van energieleveranciers in rekening gebracht. Vandebron is de eerste leverancier die deze extra kosten alleen in rekening brengt voor eigenaren van zonnepanelen (NU.nl). Ze geven aan dit een eerlijkere verdeling te vinden. In de maanden daarna hebben meer leveranciers dit ingevoerd (AD.nl).

Salderingsregeling

Daarnaast zijn veel energieleveranciers in dubio over hoe de salderingsregeling op dit moment is ingericht. Zonnepaneeleigenaren hoeven geen belasting te betalen over het stuk energie dat zij kunnen salderen. Hiermee wordt de zelf opgewekte stroom die zij aan het net leveren verrekend met de stroom die je van het net afneemt. Huishoudens die geen zonnepanelen hebben moeten wel deze belasting betalen en dit vinden sommige partijen niet helemaal eerlijk. De salderingsregeling zal de komende tijd wel langzaam worden afgebouwd.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Gerrit Van De Haar 04 maart 2024 18:05

Fijn!

x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren