Het verduurzamen van je woning heeft veel voordelen. Naast dat je je steentje bijdraagt voor een beter milieu, gaan ook je maandelijkse lasten omlaag doordat je minder betaalt voor energie. Grote aanpassingen kunnen erg duur zijn, waardoor dit niet voor iedereen toegankelijk is. Ligt verduurzaming niet binnen je budget? Geen zorgen, want in dit artikel vertellen we je met welke subsidies je dit deels kunt financieren
- Gesponsord artikel -
De Nederlandse overheid wil huiseigenaren graag stimuleren om duurzame keuzes te maken. Daarom zijn er verschillende subsidies die je kunt aanvragen, bijvoorbeeld voor de aanschaf en installatie van een warmtepomp of als je je woning beter wilt isoleren. Hier een aantal voorbeelden:
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
Met deze overheidssubsidie krijg je in 2024 op geselecteerde investeringen, zoals een zonneboiler of elektrische kookvoorzieningen, ongeveer 30% van de kosten terug, als je twee of meer maatregelen doorvoert. Bij een enkele investering krijg je ongeveer 15% terug.
De subsidie is geschikt voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers. Heb je recent een monumentaal pand gekocht en wil je deze verduurzamen? Ook dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de ISDE.
Subsidie energiebesparing eigen huis voor VvE (SVVE)
De SVVE is vergelijkbaar met de ISDE, maar is dan bestemd voor appartementen met VvE’s. VvE’s kunnen deze subsidie aanvragen voor verduurzamende maatregelen, maar ook voor advies hierover.
Lokale subsidies
Vanuit je gemeente, provincie of waterschappen kan je vaak een subsidie voor verduurzaming aanvragen. Aangezien elke regio zelf bepaalt wat voor energiebesparende maatregelen zij subsidiëren en tegen welke voorwaarden, zijn er landelijk veel verschillen.
Je kan bij het Energieloket informeren naar wat jouw gemeente aanbiedt. Dit kan soms voordelen opleveren ten opzichte van landelijke subsidies: vanuit de overheid worden er bijvoorbeeld geen subsidies meer aangeboden voor het aanleggen van zonnepanelen. Sommige gemeenten doen dit nog wel.
Heb je al gebruikgemaakt van subsidies of kom je hiervoor niet in aanmerking? Dan is er voor duurzame aanpassingen een lening met gunstige voorwaarden beschikbaar: de energiebespaarlening.
De rente is relatief laag en meestal aftrekbaar van je belasting. Heeft je huishouden een jaarlijks inkomen onder de 60.000 euro? Dan betaal je zelfs helemaal geen rente. Je kunt deze lening onder andere afsluiten voor het isoleren van je woning of de aanschaf van een zonneboiler of zuinige cv-ketel.
Grote aanpassingen aan je huis zijn al kostbaar genoeg. Je zit er dus waarschijnlijk niet op te wachten dat dure aanpassingen zoals zonnepanelen of een warmtepomp beschadigd raken door extreem weer of brand. Helaas kan dit niet altijd voorkomen worden, waardoor een opstalverzekering een handige investering is.
Heb je er al een? Dan kan je voor de aanschaf je woonverzekering vergelijken, zodat je zeker weet dat je toekomstige zonnepanelen hier ook onder vallen. Zo kom je niet voor financiële tegenvallers te staan als je zonnepanelen beschadigd worden.
Met de bovenstaande subsidies en leningen wordt verduurzaming toegankelijker gemaakt voor iedereen. Zo kan je grote aanpassingen deels financieren met behulp van de overheid en je gemeente of provincie. Check waar je voor in aanmerking komt en investeer in een groener huis met lagere energiekosten.
Reacties