Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

'Boom and Bust' in de energiemarkt

Al 5 tot 6 miljard euro is er afgeboekt op Nederlandse elektriciteitscentrales en dat is nog maar het begin. Zodra GdF Suez haar centrale op de Maasvlakte opstart, zal deze maar liefst 36,8 miljoen euro per jaar verlies draaien ook al wordt ze op kolen gestookt. Kolen die dankzij het bizar goedkope schaliegas in de Verenigde Staten nu op de Europese markt gedumpt worden. En de hele sector piept dat ze dit niet hadden voorzien. Hebben ze zitten slapen, de verkeerde opleiding gehad of zit het dieper; zijn het ook gewoon mensen die van nature niet weten wat duurzaam gedrag is?

Carson schreef in 1964 Silent Spring. In 1972 publiceerde de club van Rome haar rapport Limits to growth. In 1987 werd dit door Brundlandt nog eens dunnetjes over gedaan met het rapport Our Common Future. Het tweejaarlijkse Living Planet rapport van het WNF spreekt voor zich en de boodschap van het IEA is ook duidelijk; de CO2-uitstoot moet met 50 procent naar beneden voor 2050. Ik heb deze links speciaal opgenomen voor iedereen die eigenlijk wel weet waarom de energiemarkt en andere markten aan de vooravond van een Bust staan. Dit wilden de grote energiebedrijven echter tijdens de Boom waarin ze zaten niet erkennen omdat de maatregelen die daarbij horen nu eenmaal niet passen bij de korte termijn rendementseisen van aandeelhouders en bestuurders die hier schaamteloos naar handelen.

Nu de oude energiemarkt faalt, dringt bij het gewone volk het besef door dat een duurzame energievoorziening niet van de gevestigde bedrijven gaat komen. Al zouden ze willen, ze hebben gewoonweg de slagkracht niet meer omdat hun hele hebben en houden letterlijk vast gebakken zit in steenkool, aardolie of gas. Krampachtig proberen de energiebedrijven nu via zo genaamde duurzame allianties de lokale initiatieven te paaien met mooie wederverkoopconstructies. Als je deze goed doorrekent, komt het er op neer dat de lokale initiatieven om geld te kunnen verdienen hun eigen leden een oor aan moeten naaien. En ze helpen gelijk de energiebedrijven om nog wat marge op de levering van stroom en gas te maken.

Ik zal geen namen noemen maar google even op de leveringstarieven die lokale initiatieven bieden via wederverkoopconstructies. De goedkoopste die ik tegenkwam vraagt 0,0596 euro per KwH stroom, de duurste 0,074 euro. 0,37 euro per m3 gas (ex. energiebelasting en btw) is de gemiddelde gasprijs. Als ik even een prijsvergelijker invul voor mijn eigen situatie blijk ik maar liefst 400 euro per jaar teveel te betalen als ik via de wederverkoopconstructie mee zou doen. Vind je het gek dat de energiebedrijven dan nog een bonus aan het lokale initiatief kunnen betalen van ongeveer 50 euro per jaar en deze initiatieven blijven steken op een paar honderd leden. Wie laat zich hier voor de gek houden?

In de samenwerking met Trianel hebben heel wat partijen net als ik al de billen gebrand. Nu net de kersverse directie van GreenChoice opgestapt is en de geruchten over hun slechte liquiditeitspositie al in de pers verschijnen, is de vraag wat de toekomst van de wederverkoopcontracten met GreenChoice is. Lokale initiatieven, denk eens na alvorens meegezogen te worden in de Bust van de oude markt. Vind zelfstandig en in samenwerking met elkaar wegen die autonoom iets nieuws op kunnen leveren. In Noord-Brabant zijn we hard op weg. In mijn volgende blog vertel ik daar meer over.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren