Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Boschgaard, pioniersproject in energie-efficiënt bouwen en wonen

Eline Slegers - 6 januari 2021

Boschgaard is een bijzonder project op het gebied van duurzaam bouwen en zelfwerkzaamheid in Den Bosch. Het is een van de weinige projecten in Nederland die op dit gebied zo vooruitstrevend bezig zijn. Het is een woonproject dat duurzaamheid en circulariteit tot in finesse doorvoert, en dat in samenwerking met Woningcorporatie Zayaz die in De Graafse Wijk 19 sociale huurwoningen neerzet, gecombineerd met een buurtcentrum. In dit buurtcentrum komt o.a. een ontmoetingsruimte, een workshopruimte en een buurtwerkplaats. Volgens de huidige planning zal de bouw in september beginnen en kunnen de bewoners eind 2021 hun intrek nemen.

Het is daarnaast ook een van de eerste projecten binnen de sociale huur waarbij het initiatief volledig bij de toekomstige bewoners vandaan komt, in samenwerking met de Bossche woningcorporatie Zayaz. Deze corporatie wil graag experimenteren met alternatieve woonvormen en stimuleren dat bewoners verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen woongenot en omgeving. Een perfecte match met het gedachtengoed van Boschgaard. Zayaz fi nanciert en blijft eigenaar van het pand, de toekomstige bewoners van Boschgaard hebben het eigenaarschap over het project. Zij maken de beslissingen: welke architect, welke aannemer, welke bouwwijze, etc. Die bewoners zijn ook bijzonder te noemen. Ze vormen een hechte groep die naast hun eigen woning gemeenschappelijke ruimtes gaan delen, en ze vinden duurzaamheid zo belangrijk dat ze bereid zijn daar concessies voor te doen. Uiteraard zal het pand gasloos zijn en komen er zonnepanelen, maar Boschgaard gaat verder dan dat, door niet alleen te focussen op duurzame energie, maar vooral op mínder energieverbruik.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Eline en Jochem, pionieren in een groene oase. Foto Birgit Barten
x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren