Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Cv-ketel eruit, warmtenet erin!

Birgit Barten - 8 april 2021

In de Tilburgse Kruidenbuurt gaan tweehonderd woningen van het gas over op een warmtenet (stadsverwarming). "Het is een van de eerste grote projecten waarbij van het gas wordt gegaan tijdens een groot onderhoud", vertellen Tom Emons van warmtebedrijf Ennatuurlijk, Paul Uppelschoten van Huybregts Relou en Hans Pars van WonenBreburg trots. Er werden modelwoningen opgeleverd zodat bewoners konden zien waar ze 'ja' tegen zeiden, deze kwamen ook nog eens goed van pas als uitwijkwoningen tijdens het grootonderhoud.

“Het project sluit perfect aan op de landelijke doelstelling uit het klimaatakkoord om de komende jaren een groot aantal woningen aardgasvrij te maken door ze aan te sluiten op een warmtenet”, vertelt Hans Pars, bestuursvoorzitter van WonenBreburg; de woningcorporatie achter de tweehonderd woningen. “De corporatiesector fungeert hierbij als startmotor.” Dat zie je ook bij het groot onderhoud in de Kruidenbuurt. Bij de tweehonderd woningen is de Cv-ketel vervangen door een afleverset waardoor de woningen kunnen worden aangesloten op het warmtenet. Dat is volgens de drie ondernemers nog niet veel vaker gedaan.

Voor WonenBreburg was dit het eerste project waarbij bestaande grondgebonden woningen op het warmtenet werden aangesloten. Hans Pars: “Dit vraagt heel veel aandacht voor en afstemming over de infrastructuur in de wijk en in de woning. Mensen willen liever geen woonruimte inleveren. We hebben daarom bijvoorbeeld de meterkast verplaatst, om zo min mogelijk ruimte te verliezen.”

Hoe werkt een warmtenet?

Op veel plekken is warmte beschikbaar. Een warmtenet wordt verwarmd met warm water dat komt van een warmtebron in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan een biomassacentrale, aardwarmte of restwarmte uit de industrie. Het warme water komt uiteindelijk via een afleverset binnen bij woningen en bedrijven en zorgt voor warmte (verwarming) en warm kraanwater om bijvoorbeeld te douchen of schoon te maken. Gebouwen die zijn aangesloten op een warmtenet hebben dus geen cv-installatie meer en hebben geen gasaansluiting meer nodig. Via een warmtenet kunnen we hele straten en wijken aardgasvrij maken.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

In de Kruidenbuurt in Tilburg wordt de cv-ketel vervangen door stadswarmte. Beeld: Riesjard Schropp
x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren