Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Eerste landelijke Dag Tegen Gas 27 maart 2022

21 maart 2022

Zondag 27 maart is de eerste landelijke Dag Tegen Gas. Dit is een initiatief van verschillende experts uit de energiewereld en wordt mede ondersteund door een brede combinatie van partijen waaronder Urgenda, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), De Nieuwe Gevers, de Natuur en Milieufederaties en universiteiten. Dag Tegen Gas geeft tegengas. Voor Oekraïne, voor onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen, voor een lagere energierekening en voor een beter klimaat. Dit doen we door te bezuinigen op (fossiele Russische) energie. Het doel van de dag is om zoveel mogelijk huishoudens, bedrijven, overheden, organisaties en gemeenschappen te stimuleren om met grote of kleine initiatieven hun fossiele energieverbruik te verminderen.

Op 27 maart zullen overal in Nederland bedrijven, overheden en huishoudens meedoen om hun verbruik te verminderen. Alle landelijke acties en initiatieven die bijdragen aan het minderen in energieverbruik worden verzameld op het online platform en via de social media kanalen. In Amsterdam, Den Haag en Wageningen zijn de eerste wijkinitiatieven, ondersteund door hun gemeente, al druk aan het werk om op zondag zoveel mogelijk energie te besparen. Denk hierbij aan energiecoaches die samen met bewoners radiatorfolie plakken, bespaardouches uitdelen en andere belangrijke maatregelen helpen te nemen. Horecaondernemingen worden gestimuleerd om op zondag de buitenverwarming uit te zetten en bezoekers met alternatieven te verwarmen. Kantoor- en winkelpanden worden opgeroepen om hun verwarming lager te zetten en verlichting buiten kantoortijden uit te zetten. Daarnaast organiseert Dag Tegen Gas op 27 maart landelijk ook verschillende activiteiten om meer bewustwording te creëren en mensen thuis te helpen met het reduceren van hun gasgebruik.

Geldstromen naar Rusland

"Energiebesparing is essentieel om de klimaatdoelen te halen. Dit betekent het besparen van gas, olie en kolen, en is in het licht van de oorlog in de Oekraïne nog urgenter geworden. Het zal de oorlogsfinanciering van Rusland hard raken en beëindiging van deze onnodige oorlog versnellen”, aldus Richard van de Sanden, hoogleraar toegepaste natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en wetenschappelijk directeur van het Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES). “Besparen staat onvoldoende op de prioriteitenlijst van de overheid. We blijven fossiele energie inkopen vanuit Rusland waardoor de energieprijzen steeds hoger worden, de oorlog indirect gefinancierd wordt en het klimaatprobleem niet wordt aangepakt. Wij hopen op 27 maart meer draagvlak te creëren voor deze opstapelende problematiek en te bewijzen dat iedereen, ook op individueel niveau, impact kan maken door structureel energieverbruik te verminderen”, aldus Maya van der Steenhoven, initiatiefnemer Dag Tegen Gas.

Ga voor meer informatie naar www.dagtegengas.nu

Reacties

Henk van Beusekom 30 maart 2022 11:05

Ik ben overtuigd van de noodzaak om z.s.m. afscheid te nemen van fossiele energie. Tot zover zijn we het eens. Maar om morgen te stoppen met gas is een te grote breuk met continuiteit. Het is hetzelfde recept als een verslaafde ineens geen drugs meer bieden om af te bouwen. Hoe mooi dit ook zou zijn. Het zou partijen sieren te werken aan het pad naar een duurzame toekomst. Focus hoort te liggen op industrie waar veruit (88%) van de energie verbruikt wordt. Ook daar moet een alternatief geboden worden. Dat kan niet uit de heel beperkte middelen als windmolens en zonnepanelen komen. Dat weet iedereen al jaren maar toch blijven we de kop in het zand steken. Als we zonder fossiele brandstoffen gaan dan zal er een veel grotere vraag (denk aan minimaal 5 voud) belasting op het electriciteitsnetwerk worden gedaan. Dit netwerk kan het nu al niet aan. Volgens mij ontbreekt het onze overheid al jaren aan visie om het pad ingevuld te krijgen. Kernvragen zijn: hoe slaan we warmte op voor de winter en hoe transporteren wel alle energiebronnen over ons netwerk. Deze zaken zouden moeten voorlopen op alle manieren om daarnaast ook het ernergieverbruik te drukken (isolatie, thuiswerken, efficienter produceren etc.) Er zijn methoden en middelen maar die gaan nu niet realiseren dat beoogde doelstellingen gehaald worden. Ondanks de inzicht van noodzaak voor mileu en samenleving (Russische olie en gas). Ik roep politiek op eens een energie begroting te maken en hier passende infrastructuur bij te ontwerpen en ontwikkelen. Niets doen is geen optie. Dat gaat ons nog meer kosten.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren