Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

De belangrijkste aandachtspunten voor de Regionale Energiestrategieën op één A4

Spiekkaart voor raadsleden, Statenleden en waterschapsbestuurders - 14 maart 2024

De uitvoering van de Regionale Energiestrategie (RES) staat komende tijd op de agenda van gemeenteraden, Provinciale Staten en waterschapsbesturen. Om hen te helpen de complexe materie te beoordelen, heeft de Participatiecoalitie een overzichtelijke spiekkaart gemaakt met de belangrijkste aandachtspunten.

Belangrijke keuzes

De keuzes die de raadsleden, statenleden en waterschapsbestuurders onder de loop gaan nemen: hoeveel zon- en windenergie gaan we opwekken? En wat en gaan we doen aan energiebesparing en duurzame warmte? Minstens zo belangrijk: een oordeel vellen over de manier waarop. Essentieel is dat de volksvertegenwoordigers aandacht hebben voor omwonenden, landschap en natuur. Immers zijn alleen breed gedragen plannen toekomstbestendig. Het ‘spiekbriefje’ helpt volksvertegenwoordigers om hun invloed aan te wenden om voorwaarden hiervoor op te nemen in de plannen.

Download de spiekkaart RES.

Burgerbetrokkenheid geeft glans

Ervaringen uit het hele land tonen aan dat energieprojecten waarin burgers een actieve rol spelen, veel opleveren voor de gemeenschap. Zowel financieel als maatschappelijk. Ook kunnen ze op veel maatschappelijk draagvlak rekenen. Duurzame energieprojecten waarbij de lokale omgeving (mede) ontwikkelaar en -eigenaar is, leveren bijvoorbeeld heel concreet geld op. En de omgeving krijgt zeggenschap over hoe het landschap verandert en hoe het geld wordt ingezet. Zo worden projecten  ondersteund voor leefbaarheid in dorpen, voor versterking van lokale natuur en landschap en/of om betaalbare duurzame energie voor de gemeenschap op te wekken. De  voorbeelden hiervan zijn legio.

Meer aandacht voor bewoners nodig

Uit analyses die de Participatiecoalitie maakte van alle RES’en, blijkt echter dat overheden nog te weinig de handschoen oppakken samen mét bewoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Een gemiste kans. Zeker ook omdat die energie van onderop er al lang ís, kijk maar naar het groeiend aantal energiecoöperaties en groene bewonersinitiatieven (zie de Lokale Energie Monitor). Wist je dat in bijna elke gemeente in Nederland inmiddels een energieinitiatief van burgers actief is? Zij kunnen, zo nodig ondersteund door de Participatiecoalitie, helpen met het realiseren van lokaal eigendom van de duurzame energieprojecten die in een gemeente en/of provincie gepland worden.

Vragen?

Download de spiekkaart RES. De Participatiecoalitie staat fracties graag bij met haar kennis en ervaring. Vragen over de spiekkaart? Stel ze via info@departicipatiecoalitie.nl.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

De belangrijkste aandachtspunten voor de Regionale Energiestrategieën op één A4
De belangrijkste aandachtspunten voor de Regionale Energiestrategieën op één A4, bron: Participatiecoalitie
x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren