Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

De gebouwde omgeving aardgasvrij verwarmen

Visies op de drie urgente vragen Nadine Huiskes - 26 november 2020

Het Nederlandse Klimaatakkoord stelt gemeenten, woningcorporaties en andere spelers in de energietransitie voor de uitdaging om de gebouwde omgeving aardgasvrij te maken. Simon Rozendaal (wetenschapsjournalist van Elsevier Weekblad), Susanne van Suylekom (projectmanager bij Vattenfall Heat) en Jacqueline Cramer (hoogleraar duurzaam innoveren aan de Universiteit Utrecht) delen hun visie op de koers die we nu varen en de issues die moeten worden opgelost.

In het Klimaatakkoord schetst de Nederlandse overheid de route naar een aardgasvrije toekomst. Er is in alle gemeenten veel werk te verzetten om in totaal zeven miljoen woningen en een miljoen gebouwen vóór 2050 van het aardgas af te halen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Alexander Schiebroek - Qbox B.V. 26 november 2020 16:50

Eén van die nieuwe, slimme technieken is de hoog-temperatuur warmtepomp. Het grootschalig aanpakken van gebouwen is helemaal niet nodig om van het gas af te kunnen; die maatregelen (schilverbetering, aanpassing aan de warmteafgifte-kant, ventilatie, etc.) kunnen ook achteraf ==> op natuurlijke vervangingsmomenten toegepast worden. De energiemix verduurzaamt als gevolg van de overheidsambities van 15% duurzaam opgewekt nu naar 74% in 2030. En daarin lift het gebouw als het ware gewoon mee.

Aukje van Bezeij - Tweede Stem 26 november 2020 13:38

Het artikel doet toch bijna vermoeden dat we nog wel even hebben. Dat we er in 2050 nog eens naar kunnen gaan kijken. Nee Simon Rozendaal, als we onze kinderen geen verschroeide, dan wel ondergelopen aarde willen nalaten, moeten we snel wat doen. Op alle fronten. Ook aan onze woningen. En dat kan ook. En ja, dat kost wat - zeker in het begin. Maar als we het gaan doen, dalen de kosten. En inderdaad, we zijn een welvarend land, zoals Susanne van Suylekom ook zegt. Maar de transitie gaat niet alleen over hoge beginkosten. We hebben nieuwe, slimme technieken, waarmee we het radicaal anders kunnen gaan doen. We hebben een hoogopgeleide, mondige bevolking waarvan een groeiend deel verantwoordelijkheid neemt en met oplossingen komt. Er zijn kansen om van energie een democratische, transparante en juist helemaal niet zo dure gemeenschappelijke voorziening te maken. Gelukkig dat Jacqueline Cramer die kansen benoemt. We hebben nog 10 jaar, dat is niet lang, maar het kan wel.

x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren