Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

De rol van rolmodellen

Brievenrubriek Simone van Wieringen , Marleen Sanders- Kaiser - 8 januari 2024

Een bekende en vaak gerefereerde uitspraak is 'je bent het gemiddelde van de vijf mensen waar je het meeste tijd mee doorbrengt'. Maar na wat speurwerk blijkt dat dit getal volledig willekeurig is. Er is nergens wetenschappelijk bewijs gevonden dat vijf het juiste aantal zou zijn. Echter is wel onderzocht wat de invloed is van je sociale netwerk (direct of indirect) op keuzes die jij zelf als individu maakt.

Christakis & Fowler hebben veel onderzoek gedaan naar de rol van sociale netwerken en gedrag van individuen bij bijvoorbeeld het effect van rokende vrienden of de verspreiding van geluk. Na vele jaren onderzoek concludeerden zij dat sociale netwerken ten grondslag liggen en vormgeven aan bijna elk aspect op ons leven.

Wanneer we dit doortrekken naar de energietransitie komen er meteen vragen over ongelijkheid en onrechtvaardigheid in mij op, en hoe sociale netwerken dit dus onbewust ook in stand houden. Want dit betekent dus dat mensen in kwetsbare posities in onze samenleving nog kwetsbaarder zijn dan we eigenlijk al dachten.

Aan de andere kant betekent dit wellicht ook dat we de kansen van rolmodellen wellicht onderschatten, zeker nu sociale media grotere rol in ons leven spelen dan in de tijd van de onderzoeken van Christakis & Fowler. Een passend rolmodel kan de buurman of een energiecoach zijn, maar ook een influencer, de sportcoach of een docent. Het belangrijkste is dat jij het gevoel hebt dat jouw rolmodel een vergelijkbare positie heeft (of hierin heeft gezeten) als jij. In deze brievenreeks twee brieven over de rol van rolmodellen in de energietransitie. De brieven komen van Simone van Wieringen en Marleen Sanders-Kaiser.

Draag bij aan de brievenrubriek

Draag bij en deel je ervaring met menskracht bij de reacties onderaan deze pagina. Heb je een vraag naar aanleiding van deze briefwisseling? Mail naar Simone Haarbosch van het onderzoeksproject Just-Prepare via simone.haarbosch@ru.nl.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Kracht van vrouwen energietransitie jaren 50
Design by Freepik
x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren