Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

De ruzie is bijgelegd, maar nog niet helemaal

De laatste dagen heeft het Deense voorzitterschap scherpe kritiek gekregen. Met name de actie van COP president Connie Hedegaard op zondag, om 48 ministers bij elkaar te roepen voor een informele consultatie, stuitte op kritiek van Bernaditas de Castro Muller. De Castro Muller is een voormalig Philippijns diplomaat en woordvoerster de ontwikkelingslanden, verenigd in de G77. “Ondemocratisch,” vond zij die actie, omdat de belangen van de G77 werden verkwanseld. Maar Hedegaard antwoordde dat ze nog nooit zo’n transparante klimaattop heeft meegemaakt. Op zondag waren 28 ministers uit de G77 aanwezig. Reacties en commentaar kunt u onderaan deze pagina kwijt.

De Castro Muller is redelijk befaamd vanwege haar prikkelende verklaringen. Maar toch zit de G77 weer aan de onderhandelingstafel. Dat betekent dat de onenigheid over de procedures zijn bijgelegd.

Ministers nemen nu geleidelijk de onderhandelingen over van hun professionele onderhandelaars. De Castro Muller waarschuwde dat ‘ministers geen onderhandelaars zijn’, maar deze COP geen zijn gelijke niet. Hedegaard en VN-klimaatbaas Yvo de Boer spraken allebei over een nieuwe fase. “We hebben de ministers nu aan het werk, tot diep in de nacht,” zei Hedegaard, bijna triomfantelijk.

De drie hoofdpunten moeten in de komende 48 uur worden opgelost. “Op donderdagmiddag moeten de ministers het stokje overgeven aan hun staatshoofden,” aldus Hedegaard.

Monitoring, rapportage en verificatie

Als de staatshoofden op vrijdag overnemen, moeten de meeste technische problemen zijn opgelost. In een ministeriële werkgroep over financiering van maatregelen is men aan het onderhandelen over geld nog zelfs niet toe. Nu is nog belangrijker hoe de geldstromen richting ontwikkelingslanden worden gekanaliseerd. De G77 en China willen een nieuw VN-lichaam onder de paraplu van het UNFCCC bureau van Yvo de Boer. De rijke landen willen daarvoor de Wereldbank gaan inzetten.

Onze eigen milieuminister Cramer kwam gisteren met een compromisvoorstel dat beide partijen tegemoet komt.

Zo zat de Britse milieuminister Ed Miliband gisteren de werkgroep over financiering voor. Terwijl hij door de gangen van de ene naar de andere bijeenkomst spoedde, zei hij: “We brengen nu het aantal onderwerpen op tafel terug naar een stuk of tien. We gaan zeker vooruit.”

Maar behalve het terugbrengen van het aantal onderwerpen, is de vooruitgang nauwelijks te meten. Of het moest zijn omdat nu steeds meer nadruk komt te liggen op

monitoring, rapportage en verificatie (MRV) van de verschillende overeenkomsten over doelstellingen, financiering of andere toezeggingen. Dat betekent dat er een standaard moet komen om elkaar te kunnen controleren. En controleren is niet nodig als je geen afspraken hebt, nietwaar?

Land nummer 193

Afgelopen week heeft Somalia zich gevoegd bij de UNFCCC community. Dat zal voor de onderhandelingen niet veel uitmaken, maar het is bemoedigend dat landen zich nog steeds willen aansluiten.

Halfweg

Nog drie dagen en een paar uur voor het einde van de Kopenhagen Top is de wereld ongeveer halverwege het beperken van de temperatuurstijging tot 2 graden, aldus de Climate Action Tracker. Halverwege betekent een waarschijnlijke 3,5 graden stijging.

In een persbericht publiceert de CAT een lijst ‘dingen om te doen’ om de kloof te overbruggen. Industrielanden moeten zich houden aan -30% per 2020, ontwikkelingslanden aan 30% onder ‘business as usual’ in 2020. Grote hoeveelheden kooldioxide kunnen ook worden gespaard door de ontbossing te stoppen en de vliegvaart en vrachtvaart op zee te beperken.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren