Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Dertig landen hebben een akkoord, maar de rest?

19 December, 2 uur 30 – Een uur of drie geleden hebben zo’n dertig landen het Kopenhagen Akkoord gesloten. In een persconferentie voor Washington-journalisten op het vliegveld, sprak VS president Obama van ‘een betekenisvol akkoord zonder precedent’, maar ook van ‘een eerste stap’. Het is nog onduidelijk of alle 193 landen een consensus kunnen vinden over het akkoord. Het onderhandelen gaat nog even door en groepen landen lieten gemende geluiden horen, van ‘historisch’ tot ‘onaanvaardbaar’.  Reacties en commentaar kunt u onderaan deze pagina kwijt.

Het akkoord van tweeënhalve pagina dat vlak voor middernacht werd geproduceerd omvat een lijst van doelstellingen die de individuele landen tot nu to hebben aangeboden. Zowel industrie- als ontwikkelingslanden moeten voor 1 februari hun doelstelling laten registreren, in Appendix in voor industrielanden en Appendix II voor ontwikkelingslanden.

De plenaire COP-vergadering met alle 193 landen – met delegeerden; de staatshoofden zijn vertrokken – moet nog bij consensus over het akkoord oordelen. De vergadering is zojuist beginnen met scherpe kritiek, en niemand weet wanneer hij eindigt. De beslissing zal nog uren vergen, waarschijnlijk nog een heel stuk van de zaterdag.

De positieve zijde van het Kopenhagen Akkoord

Voor het eerst hebben landen over de gehele wereld, zowel ontwikkelingslanden als industrielanden, besloten dat ze gezamenlijk naar een maximale temperatuurstijging van 2 graden Celsius gaan streven. Daar horen de biedingen van de landen ook bij, die voor 1 februari in de appendices worden geregistreerd. Dat zullen waarschijnlijk dezelfde getallen zijn die nu al bekend zijn.

Er komt een juridisch bindend akkoord binnen een jaar, voor eind volgend jaar.

Er komt geld voor reductiemaatregelen, voor adaptatie en bebossing: 30 miljard $ voor de periode 2010-2012, en industrielanden hebben tot doel in 2020 op een bedrag van 100 miljard $ per jaar uit te komen.

De cijfers zullen worden geverifieerd, zowel voor de emissies van industrielanden als – in wat minder strenge mate – voor ontwikkelingslanden.

Een Kopenhagen Groen Klimaatfonds zal worden ingericht dat de financiële hulp voor ontwikkelingslanden zal regelen. Een VN Panel zal de distributie van het geld controleren.

Er komt een review van het Kopenhagen Akkoord in 2015.

De keerzijde van het Kopenhagen Akkoord

Ondanks de inspanningen van vooral de EU, dat wel een bindend doel van 20% emissiereductie in 2020 heeft, is het mondiale akkoord niet binden. Enkele belangrijke beslissingen worden vooruitgeschoven naar Mexico.

De biedingen van alle landen bij elkaar opgeteld zouden deze eeuw leiden naar een temperatuurstijging van 3,5 graden Celsius, behoorlijk ver in de gevarenzone. Binnen een jaar kunnen geen belangrijke aanpassingen wotrden verwacht, dus het is nog onduidelijk hoe de 2 graden-doelstelling kan worden bereikt.

Sommige landen wachten op elkaar om het voorwaardelijke deel van hun bod te kunnen verzilveren. Kan de EU bijvoorbeeld haar doelstelling verhogen van 20 naar 30% verhogen op basis van dit document? Waarschijnlijk niet. Die beslissing wordt misschien nog wel een jaar uitgesteld, maar sommige wetgeving, zoals voor emissiehandel, kan daar niet op wachten.

Het jaar voor herziening, 2015, valt misschien te laat om nog op tijd een daling van de emissies in te zetten. Volgens de wetenschap zouden de emissies in de wereld hun piek vóór 2020 moeten hebben.

En verder…

De plenaire COP-vergadering met gedelegeerden moet nu beslissen. Zal iemand bezwaar durven maken, nu Obama het akkoord op CNN heeft aangekondigd? Ook Gordon Brown en Nicholas Sarkozy hebben het akkoord in de pers geprezen. De ontwikkelingslanden in de G77 en de kleine eilandstaten hebben grote problemen. Morgen zullen we het weten.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren