Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Directeur Greenchoice: "Coronacrisis laat zien dat polderen niet altijd nodig is"

Paul van Liempt - 6 april 2020

"Duurzaamheid is ook gewoon een kwestie van doen en durven. Van stappen zetten en niet afwachten." Dat zei Evert den Boer, de directeur van energiebedrijf Greenchoice, nog maar twee maanden geleden. Strijdlustige taal na de uitreiking van de eerste Green Leaders Impact Award, die hij als trotse winnaar in ontvangst mocht nemen. Is hij nu, middenin de Coronacrisis, nog even voortvarend?

Of maakt hij een pas op de plaats? Den Boer: "Geen pas op de plaats. Dat zou betekenen dat we het van nu af aan heel rustig aan gaan doen. We blijven ambitieus en we blijven vooruit kijken, maar gezondheid en veiligheid staan voorop. Het is nu niet de tijd om de eigenzinnige leider uit te hangen. In dit land hebben we zeventien miljoen virologen, iedereen heeft een mening. Wij maken een duidelijke keus en volgen de richtlijnen van de RIVM en de Rijksoverheid."
Het kabinet neemt voorlopig geen extra maatregelen om de CO2-uitstoot te verlagen. Het Urgenda-vonnis, waarin staat dat Nederland eind dit jaar de CO2-uitstoot met 25 procent moet verlagen ten opzichte van 1990, is even niet strikt leidend. "We hebben andere dingen te doen", zei minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes.

Ben je het daarmee eens? 

"Laat ik zeggen dat ik er begrip voor heb. Het kabinet kan niet anders dan op korte termijn prioriteiten stellen. Het Urgenda-vonnis heeft daarbij geen voorrang. Ik zou het niet begrijpen als de urgentie van de Klimaat aanpak na de Corona-crisis zou verwateren, maar dat kan ik me ook niet voorstellen. Ik verwacht zelfs dat het nog sneller kan gaan straks."

Waarom?

"Als er iets ergs gebeurt, als de nood aan de man komt, kunnen we snel reageren. Dan zijn we in staat grote stappen te zetten, zonder eindeloos te praten en te polderen. Dat leert deze crisis. Zo'n reactie als nu is zo meteen ook nodig voor klimaatverandering. Ik noem maar een voorbeeld: we bleven gewoon vliegen tussen Amsterdam en Parijs, we bleven er ondanks alle kritiek over doorpraten. Nu we het ontwend zijn, kunnen we er blijvend mee ophouden. Het klimaatverhaal moet sowieso weer snel hoog op de agenda staan. Als we het niet doen keert de wal het schip."

Hoe gaat het met Greenchoice? 

"We komen hier wel doorheen. We hebben snel geschakeld en ervoor gezorgd dat iedereen thuis kan werken. We hebben als energiebedrijf natuurlijk ook het geluk dat onze business gewoon doorgaat. We moeten immers energie blijven leveren. Financieel gaat het ook goed. Particuliere klanten gebruiken nu wellicht wat meer energie, bedrijven minder, voor ons is het een zero sum."

Maar er zullen minder zonnepanelen op de daken worden gelegd.

"Dat is waar, de meeste mensen willen nu geen installateurs in huis. De bouw van grote zonneparken gaat wel door, maar ook daar moeten maatregelen worden genomen. Er werken normaal gesproken veel mensen dicht bij elkaar aan de installatie van zo'n park. Daar moet je iets op verzinnen."

De ambitie was om 400.000 zonnepanelen neer te leggen, veel ook op zonneparken. Haal je dat?  

"Nee, die ambitie stellen we naar beneden bij, maar niet veel. Ik denk dat we altijd nog tachtig tot negentig procent kunnen halen."

Dit artikel is doorgeplaatst vanuit Duurzaambedrijfsleven.nl
Lees hier het hele artikel: https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/corona/33591/greenchoice-corona

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Evert den Boer, directeur van energiebedrijf Greenchoice
x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2021. All rights reserved.
Omgaan met verschillende typen bewoners

Een webinar voor professionals die te maken hebben met een grote variatie in bewoners.

Laatste kans

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren