Hét kennisnetwerk voor Energietransitie in de wijk

Een donut-project in Amsterdam Zuidoost
Layana Mokoginta

do 25 juni 2020
artikel

In Gaasperdam, een stadswijk in de Amsterdam Zuidoost, is een grootschalig warmte-proefproject gestart. Geavanceerde vergistingstechnologie en versterking van de sociale en lokale economie gaan hand-in-hand bij Gaasperdams Groen gas. Een tweejarige verkenning van de derde weg naar aardgasvrij, naast het warmtenet en all-electric, waarbij denken en doen centraal staat. Doel is 13.000 woningen zelfvoorzienend te maken door middel van drie transitiepijlers: geavanceerde vergistingstechnologie, sociale economie en democratische vertegenwoordiging van alle betrokkenen, waaronder de eindgebruikers. Initiatiefnemer is Anne Stijkel van stichting Cocratos.

Dr. Anne Stijkel (1955), directeur en oprichter van stichting Corcratos, is haar hele leven al een pionier en heeft al vele mijlpalen helpen bereiken in de energietransitie. Wat haar - in mijn ogen - zo bijzonder maakt is dat zij én wetenschapper én doener is. Dit interview vond, geheel coronaproef, via Skype plaats waarbij Anne een video-rondleiding gaf door de Groene Hub - het epicentrum van de transitie in Gaasperdam. Anne Stijkel heeft een holistische kijk op het leven. Door een nare bloedvergiftiging op zestienjarige leeftijd na een zeiltocht - het bleek dat het Veluwemeer waar zij zeilde vol lag met kip-afval uit omliggende legbatterijen - voelde ze dat de natuur haar nodig had. Dat bracht haar ertoe biologie te gaan studeren, “de studie van het leven” zoals Anne zegt. Zij komt uit een gereformeerd gezin, trouwde jong en was op haar 23e al moeder. Tijdens haar studie deed zij als wetenschapper onderzoek naar de gezondheidsrisico’s voor vrouwen die werken met chemische stoffen, naar de invloed van arbeidsomstandigheden in de industrie op de ongeboren vrucht. Die combinatie van vakgebieden fascineerde haar. Naast biologie studeerde zij daarom ook milieukunde met gezondheidswetenschappen als hoofdvak en voorlichting als bijvak. Zij is cum laude afgestudeerd aan de universiteit van Amsterdam en is vervolgens gepromoveerd op “On managing reproductive risks of occupational exposure to chemicals”. Daarin speelden ‘omgaan met diversiteit’ en ‘het voorzorgprincipe’ een belangrijke rol.

Volledig
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld u
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren