Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Buurtbedrijf Zandweerd: een sociale en duurzame wijk

Buurtbedrijf Zandweerd timmert aan de weg - 20 februari 2024

In de wijk Zandweerd in Deventer is een bewonersgroep van zo'n dertig vrijwilligers actief die samen de sociale verbinding in de wijk wil versterken en de bewoners helpt met verduurzamen. En dat lukt al aardig. Klimaatstichting HIER sprak ze over het reilen en zeilen van hun initiatief.

Warmtenet als aanleiding

Zandweerd is van oudsher een arbeiderswijk. Tegenwoordig is de wijk, die ligt tussen de IJssel en het spoor, de meest gemiddelde van Nederland – aldus het CBS. De 12.000 inwoners vertegenwoordigen verschillende leeftijden, beroepen en culturele achtergronden. En van de 6.000 woningen is de helft koop, en de helft huur.

In 2019 kwam de gemeente met het plan om er een warmtenet aan te leggen, waarvoor ze bewoners vroeg om mee te denken. Zo’n twintig mensen stonden op, waaronder Esther Klaassen, die sinds 2000 met haar gezin in de wijk woont.

Na afsluiting van de reeks gesprekken wilden de bewonersafgevaardigden het lijntje met de gemeente behouden en daarnaast in de wijk starten als verduurzamingsteam. Esther: “We wilden de mensen in onze wijk helpen met energie besparen.”

Om de eerste kosten te dekken – voor onder meer een website, zaalhuur en de inkoop van isolatiemaatregelen – vroegen ze de gemeente om een klein budget. De gemeente stemde in. Sindsdien timmeren de bewoners aan de weg.

Iedereen in de wijk mag gratis een beroep doen op onze klussendienst.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Kraampje in Zandweerd
Kraampje in Zandweerd, bron: Buurtbedrijf Zandweerd (www.zandweerd.com)
x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren