Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Een verwarmingssysteem in het huis van een alpaca boer op de hoogvlaktes van Peru

Theo van der Meer - 1 februari 2021

Op de hoogvlaktes van Peru wonen arme boeren die voornamelijk alpacawol produceren. De weersomstandigheden kunnen in de winter zo slecht zijn dat er een hoge kindersterfte is door kou. De overheid steunt de bevolking middels het uitdelen van dekens. De regionale overheid van de provincie Ayacucho wilde meer, en is een pilot project gestart om het huis van een alpaca boer in het dorpje Santa Fe (4400 m) te verwarmen. Als PUM expert heb ik het genoegen gehad dit project uit te mogen voeren. Deze bijdrage gaat weliswaar niet over de Nederlandse situatie, maar toont aan dat onder andere klimatologische condities verrassende oplossingen gevonden kunnen worden.

De oplossing

De regio Ayacucho ligt op 13o zuiderbreedte. De zon staat op het midden van de dag derhalve altijd hoog aan de hemel. De droge periode valt samen met de winter met zeer koude nachten (tot -15oC). De regenperiode valt samen met de zomer. Onder deze omstandigheden is de zoninstraling in de winter (6,9 kWh/m2/dag) hoger dan in de zomer (5,4 kWh/m2/dag). De verwarmingsvraag loopt hier dus synchroon met het aanbod van zonne-energie.
In eerste instantie lijkt het verstandig om in deze afgelegen gebieden gebruik te maken van passieve verwarming: bijvoorbeeld een “Trombe wall” systeem, zoals afgebeeld in foto 1.

Hiermee wordt een licht doorlatend folie gespannen voor de noordwand van de woning. Door de zoninstraling wordt deze muur verwarmd, waarmee de lucht in de afgesloten ruimte tussen het folie en de muur wordt opgewarmd. Door onder en boven in de muur twee gaten aan te brengen ontstaat er een uitwisseling van koude lucht uit de woning met warme lucht in de spouw. Hiermee wordt overdag warme lucht in de woning gebracht. Dit systeem is simpel, goedkoop en onderhoudsarm. Er worden van dit soort systemen gebouwd, maar de effectiviteit is zeer laag. Dit komt vooral omdat de zon zelfs in de winter hoog aan de hemel staat en de op te warmen muur verre van optimaal aangestraald wordt.

In dit PUM-project is gebruik gemaakt van een zonneboiler en een vloerverwarmingssysteem. De zonne-energie, welke overdag wordt geoogst, wordt opgeslagen in de vloer van de woning. Foto 2 en 3 toont een deel van het systeem zoals dit is aangelegd in het huis van een alpaca boer in het dorpje Santa Fe. Uiteraard is dit systeem complexer, duurder en behoeft het onderhoud. Echter is de effectiviteit veel hoger dan een “Trombe wall” systeem. Gedurende het hele jaar is de zoninstraling op de collector bijna optimaal. Bovendien levert het systeem tevens warm water en hoeven de kinderen hun handen en gezicht niet meer met ijswater te wassen. Dit komt de hygiëne in het dorp ten goede. Het systeem is in januari 2020 volledig gereed gekomen. Helaas heeft de heftige uitbraak van de corona pandemie het reizen vanuit Ayacucho naar Santa Fe bemoeilijkt, waardoor monitoring van het systeem nog niet mogelijk is geweest.

Om in de toekomst in het onderhoud van dit soort systemen te voorzien is een tweede systeem aangelegd in het huis van de leverancier van de zonneboiler in de stad Ayacucho. Deze leverancier heeft geholpen met de installatie in het dorp Santa Fe en gaat dit het systeem beter leren kennen en in de toekomst op de markt brengen in Peru en tevens in het onderhoud van verkochte systemen voorzien.

PUM (Programma Uitzending Managers) (www.pum.nl) is opgericht in 1978 door VNO-NCW. PUM zendt jaarlijks 1700 vrijwilligers verdeeld over 45 sectoren uit naar 35 ontwikkelingslanden. PUM wordt gefinancierd door het ministerie van buitenlandse zaken en diverse vermogensfondsen.

Kennisplatform Energie+ hoort graag jouw verhaal. Ben jij altijd op zoek naar de beste manier om je huis te isoleren, te ventileren en minder energie te gebruiken? Maar ook ideeën die verder gaan dan je eigen woning zoals een moestuin voor de hele buurt, geveltuintjes, groene daken, regentonnen en natuurspeeltuinen: allemaal initiatieven waar alle leden en partners van deze community van kunnen leren! Jij, als creatief en gedreven huiseigenaar, kan andere huiseigenaren verder helpen. Het wordt tijd om je verhaal te delen!
En dat is precies wat Energie+ gaat doen. De mooiste en meest bijzondere verhalen gaan wij publiceren, zowel online als in ons vakblad. Wat je daarvoor moet doen? Schrijf je verhaal! Laat andere mensen leren van jouw ervaringen. Kennismaken, kennis delen en samen kennis ontwikkelen dat is de manier om de wereld weer een stukje groener te laten worden. Dat is hoe wij het samen kunnen gaan doen.
Een paar richtlijnen om je op weg te helpen:
- Aantal woorden: 500
- Aantal foto’s: 3
- Stuur je initiatief naar y.vierhout@aeneas.nl

Reacties

Het dorp Santa Fe in de provincie Ayacucho in Peru. Foto Theo van der Meer
bekijk ook
xMet het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren