Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Brievenrubriek: Eerlijk renoveren kun je leren

Brievenrubriek Simone Haarbosch, Diletta Ricci , Thaleia Konstantinou - 7 mei 2024

Een eerlijke energie transitie, dan moeten technische ontwerpen samenkomen met sociale waarden en economisch gestelde doelen. Los van wat je nu prioriteit geeft in dit proces - dit samenspel zorgt voor spanning, maar ook voor innovatie. We moeten wel creatief gaan denken en werken, want binnen het bestaande stramien past een transitie van deze omvang niet meer.

Zoals Sanne de Boer in haar boek De energietransitie uitgelegd (aanrader!!) ook beschrijft: ‘Het is aan de politiek én de samenleving om keuzes te maken met betrekking tot de inrichting van het energiesysteem van de toekomst’. Zeker nu tijdsdruk ook een steeds grotere rol begint te spelen in beslissingen. Hoe maak je dan afwegingen (en onder welke voorwaarden) waar zowel bewoners verbetering ervaren maar ook beleidsmakers en politici de wettelijk gestelde doelen halen, en ook netbeheerders ontwerpen met vertrouwen implementeren in een toch al overvol energienet?

In deze brievenreeks bespreken Diletta en Thaleia, twee technische wetenschappers van de TU Delft, welke dillema's zij ervaren en met welke gedachten zij spelen in hun dagelijkse werkzaamheden.

Over de brievenrubriek

In deze rubriek schrijven wetenschappers van het onderzoeksproject Just-Prepare een brief aan elkaar. Ze onderzoeken de sociale, technische en maatschappelijke dimensies van een rechtvaardige en effectieve energietransitie - van koolstof gebaseerde naar hernieuwbare energiepraktijken. Elke editie geven ze ons een uniek kijkje in hun gedachtewisseling met elkaar maar ook met projectpartners en bewoners. Welke zorgen en gedachten hebben zij?

Just-Prepare
Met proeftuinen in vier gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Gemert) onderzoeken wetenschappers in het onderzoeksproject Just-Prepare sociale, maatschappelijke en technische aspecten van de energietransitie. Het door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gefinancierde project loopt tot september 2026. De nadruk ligt op huishoudens die extra kwetsbaar kunnen zijn in het proces van de energietransitie. Lees meer over het onderzoeksproject Just-Prepare

In een Living Lab doen de wetenschappers van Just Prepare onderzoek. Elk half jaar wordt er een Learning Lab georganiseerd voor de uitwisseling en verdieping van de opgedane lessen uit het Living Lab (zie de foto van alle partners op het eerste Learning Lab).

Draag bij, deel je ervaring
Draag bij en deel je ervaring bij de reacties onderaan deze pagina. Heb je een vraag naar aanleiding van deze briefwisseling? Mail naar Simone Haarbosch van het onderzoeksproject Just-Prepare via simone.haarbosch@ru.nl.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren