Kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt

Felix van Gemen Energiemonitoring: het paard van Troje?

di 10 december 2013

Facebook begon als vriendennetwerk. En Google als kleine zoekmachine. Inmiddels zijn ze miljarden waard. Waarom? Omdat ze van miljarden ‘gebruikers’ zo’n beetje alles weten wat er te weten valt. Wat ze leuk vinden, wat niet, waar ze zijn, hoe ze zich voortbewegen, wie ze kennen en wat ze kopen. Deze data vertegenwoordigen een grote commerciële waarde: uiteraard voor gerichte advertising, maar bijvoorbeeld ook voor het ontwikkelen van nieuwe producten. En dat alles in ruil voor een zoekmachine, ‘gratis’ e-mail en opslag (Google), en een gratis platform waarop we alles met onze vrienden kunnen delen (Facebook). Maar niet alleen via ons internetgebruik weet men veel van ons gedrag. Met de uitrol van de slimme meter ontstaat een goudkoorts naar deze nieuwe stroom van data. Hoe goed de privacy van de slimme meter ook geregeld is… er schuilt wel gevaar.

Je produceert met je huishouden een schat aan waardevolle informatie (data). Stel je voor, jouw leverancier of netbeheerder krijgt van jou toestemming om je slimme meter uit te lezen. Hij weet dan precies jouw gebruiks- en opwekprofiel. Dat is geld waard, want met dit inzicht kan de leverancier jouw levering beter op de afname afstemmen. En omdat hij straks precies weet wanneer jouw ketel aan vervanging toe is, krijg je van je leverancier een goed getimede aanbieding op maat. Maar dat is nog niet alles. Want het energiebedrijf kan natuurlijk ook de data doorverkopen aan andere bedrijven!

Fijn idee. Not! Want wat gebeurt er daarna met jouw gegevens? Je hebt het niet meer in de hand. Door deze data te combineren met andere datasets, kunnen grote organisaties straks alles weten wat je doet. Op zich oogt het nog wat onschuldig. Maar, partij A kent je mobiliteit. Partij B je aankoopgedrag. Partij C je energieprofiel. En Partij D weet wie je vrienden zijn. Samen weten ze alles wat grote organisaties nog veel machtiger kan maken. Dat is een wereld waar ik niet in wil leven. Power to the people, niet de large corporates.

Hoe uit zich dit dan in de energiemarkt? De privacy is bij de slimme meter toch gewaarborgd? Dat klopt. Maar via een omweg geven steeds meer consumenten (meestal onbewust) hun data toch vrij. Die omweg heet ‘Energiemonitoring’, een soort paard van Troje. Om te kunnen monitoren, moet je toegang geven tot de data die je produceert met behulp van de slimme meter. Zonder toegang te geven tot die data, is er bij veel tools geen monitoring ‘mogelijk’. Maar zodra je met de Algemene Voorwaarden hebt ingestemd, wordt de controle over welke data er wegvloeien steeds moeilijker. Wat de partijen met die data doen, wordt niet duidelijk en soms niet gecommuniceerd. Maar je kunt er gerust van uitgaan dat er iets gebeurt met die waardevolle data. Wat? Dat heb je niet in de hand. Met andere woorden: als we niet voorzichtig zijn, zijn we de controle over onze eigen data kwijt. Is dat wenselijk? Zouden we niet veel liever zelf in control zijn over wie toegang krijgt tot onze data? En zouden we ook niet liever zelf profiteren van de waarde daarvan?

Ik weet wel dat niet iedereen controle wil over wie toegang krijgt tot zijn data. En laten we wel wezen: het is natuurlijk ook hartstikke mooi dat je zo goed inzicht in je energieverbruik en gedrag kunt krijgen. Ook ik heb daar best wat voor over. Maar mijn privacy lever ik daarvoor niet in. En ik raad je aan om áls je je privacy gaat inleveren, dat dan heel bewust te doen. Overigens vind ik dat niet alleen wij consumenten ons bewust moeten zijn van de risico’s. Juist ook beleidsmakers en stakeholders wil ik oproepen om zorgvuldig om te gaan met privacy. Volgens mij is nu ook het moment ervoor: de nieuwe energiemarkt is een onbeschreven blad. Laten we samen een mooi eerste hoofdstuk schrijven.

P.S. Misschien vraag je je af hoe ik mijn energie monitor? Ik gebruik het monitoringskastje van iNRG. Alle data worden bij mij thuis fysiek opgeslagen. En die data worden zonder mijn expliciete toestemming met niemand gedeeld. De Algemene Voorwaarden en kleine lettertjes? Die bepaal ik zelf.

Meer weten?

  • Op www.energieverbruiksmanagers.nl vind je een overzicht van de verschillende tools. Opvallend is dat op omgang met data geen enkel vergelijk wordt gemaakt.
  • Ik ben zelf bezig met een vergelijking waarbij de huidige monitoringstools vergeleken worden op openheid en gebruik van data. Binnenkort vind je de conclusies op mijn website.

Reacties

Copyright 2017 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren