Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Brievenrubriek: Energietransitie in kwetsbare wijken

Simone Haarbosch, Charissa Leiwakabessy, Martine van Els├Ącker - 31 juli 2023

In deze nieuwe rubriek schrijven wetenschappers van het onderzoeksproject Just-Prepare een brief aan elkaar. Ze onderzoeken de sociale, technische en maatschappelijke dimensies van een rechtvaardige en effectieve energietransitie - van koolstof gebaseerde naar hernieuwbare energiepraktijken. Elke editie geven ze ons een uniek kijkje in hun gedachtewisseling met elkaar maar ook met projectpartners en bewoners. Welke zorgen en gedachten hebben zij?

Just-Prepare

Met proeftuinen in vier gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Gemert) onderzoeken wetenschappers in het onderzoeksproject Just-Prepare sociale, maatschappelijke en technische aspecten van de energietransitie. Het door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gefi nancierde project loopt tot september 2026. De nadruk ligt op huishoudens die extra kwetsbaar kunnen zijn in het proces van de energietransitie. In een Living Lab doen wetenschappers onderzoek. Elk half jaar wordt er een Learning Lab georganiseerd voor de uitwisseling en verdieping van de opgedane lessen uit het Living Lab (zie de foto van alle partners op het eerste Learning Lab).

Lees meer over het onderzoeksproject Just-Prepare. Heb je een specifieke vraag naar aanleiding van de brievenwisseling? Mail dan met onderzoeker Simone Haarbosch.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Simone Dekker - Op goede voet 09 augustus 2023 12:05

Uit allerlei onderzoek blijkt dat groene daken vele voordelen hebben maar verhuurders hebben er geen zin in omdat het onderhoud vraagt. Als jullie daar een oplossing voor vinden zijn de huurders die de meeste last hebben van de hoge energiekosten in de winter en van de hitte in de zomer geholpen. Onze oude verhuurder, Vesteda, wilde zelfs geen toestemming geven voor het plaatsen van een groen dak als we zelf de kosten betaalden. Nu wonen we in een tussen-appartement in plaats van op de bovenste verdieping in een hoek-appartement en dat scheelt vele graden in ons voordeel, in zomer en winter. Help eerst de mensen die het het hardst nodig hebben. Dat zijn naast huurders van oude woningen de mensen die in een flat op de bovenverdieping wonen.

x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren