Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

De warmtepomp is doorgebroken

Warmtepompen leveren 30 procent meer bij aan de productie van hernieuwbare energie - 2 februari 2024

De koude maand januari maakte de bijdrage van warmtepompen aan de productie van hernieuwbare energie goed zichtbaar. In vergelijking met januari vorig jaar leverden ze 30 procent meer. De totale hernieuwbare productie groeide 9 procent. Dat blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

De groeiende productie met warmtepompen komt door de forse groei van het aantal geïnstalleerde pompen. Het Warmtepomp Trendrapport van Dutch New Energy Research rapporteerde een groei van meer dan 50 procent. Vorig jaar zijn er 167.000 geplaatst. De cijferaars gaan ervan uit dat de groei dit jaar doorzet. Volgens de onderzoekers een teken dat de warmtepomp is doorgebroken. Het rapport schat dat er nu zo’n 568.000 warmtepompen in woningen staan.

Wind de grootste bron

De windmolens op zee en land produceerden de afgelopen maand de meeste hernieuwbare energie. Biomassa volgde op de voet. De bijdrage van zonne-energie was beperkt. De warmtepompen leverden deze maand circa 3 PJ hernieuwbare warmte op. Dat komt qua energie overeen met bijna 100 miljoen m3 aardgas.

Zon speelt mee in winter

Ondanks de winterse dagen wist de zonproductie toch de aandacht op zich te vestigen. Op 27 januari levereden de panelen op enig moment zelfs 60 procent van alle gebruikte stroom in Nederland. Over de wintermaand januari totaal produceerden zonnepanelen evenveel stroom als in de zomermaand juli 2019. Uiteraard is dat dankzij de enorme groei van het in Nederland opgestelde vermogen aan zonnepanelen.

Aandeel duurzame stroom groeit verder

Het aandeel groene stroom groeide ook in januari verder. Het kwam uit op ruim 45 procent. Dezelfde maand vorig jaar was dat 41 procent. Ook hier was windenergie de belangrijkste bron. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat ervan uit dat in 2030 gemiddeld 85 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen komt.

LET OP: Energie en stroom verschillen

Hernieuwbare stroom is slechts een deel van de totale hernieuwbare energie. Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit drie onderdelen; warmte, 55 procent (vooral gebouwen en industrie), transport, 25 procent (vooral wegverkeer en vliegverkeer) en stroomverbruik, 20 procent.

Door electrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel electriciteit groeien. Het PBL berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik.

Alle bronnen

Energieopwek.nl is ontstaan bij het Energieakkoord en is nu onderdeel van het Nationaal Klimaat Platform. Het is een samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet en Gasunie. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.

Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen. Onder andere de bijdrage van warmtepompen en biomassa waaronder houtstook thuis. Per bron is te zien wat de bijdrage is en ook hoe dit zich verhoudt tot het totaal van de hernieuwbare opwekking. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Het Warmtepomp Trendrapport van Dutch New Energy Research rapporteerde een groei van meer dan 50 procent.
Het Warmtepomp Trendrapport van Dutch New Energy Research rapporteerde een groei van meer dan 50 procent. Bron: Energieopwek.nl
x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren