Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Geld besparen met isolatie en zonnepanelen: Julia uit Hilversum doet het!

Lees het ervaringsverhaal van Julia Julia Jorna - 4 september 2023

Julia woont met haar vriend, dochter van 5 en kat in een jaren ’20 rijtjeswoning. Toen zij zeven jaar geleden in het huis kwamen wonen, had het huis energielabel F (lees: erg duur om warm te krijgen in de winter). Inmiddels heeft ze in kleine stappen haar energierekening verlaagd en het huis comfortabeler gemaakt met verduurzamende maatregelen.

Julia, waarom ben je in huis aan de slag gegaan met energiebesparende maatregelen?

Julia: “Ik hou ervan om geld te besparen, want ik besteed de kosten voor onze energierekening gewoon graag aan leuke dingen. Ik ga veel liever op reis of uit eten dan dat ik betaal voor mijn energierekening! En als we ons koophuis verduurzamen verhoogt dat de woningwaarde, waar we later weer profijt van hebben. We hebben de waarde van onze woning de afgelopen jaren al verdubbeld met onze verbouwing en genomen maatregelen! Maar het is nu ook een stuk aangenamer in huis.

Je moet weten, ons huis was altijd héél koud in de winter en héél warm in de zomer. Het enkele glas liet alle warmte en kou door, dus ik zat de hele dag aan de verwarming te draaien. Kortom, onze ruiten waren echt toe aan vervanging. In gesprek met onze hypotheekverstrekker kwamen we erachter dat we een bouwdepot konden krijgen. Daarvan hebben we de verduurzaming van ons huis deels bekostigd. Nu hebben we dus HR++-glas, nieuwe kozijnen en een mooie nieuwe pui en ik voel echt veel verschil, super fijn! Toen ons huis beter geïsoleerd was zijn we ook gaan kijken naar zonnepanelen, om te besparen op de energierekening maar ook met het oog op de toekomst. Wie weet welke maatregelen straks verplicht worden, en dan hebben wij ze alvast genomen."

Tot nu toe hebben we zo'n 280 euro (700 kWh x 0,40 cent) aan stroom zelf opgewekt!

Julia Jorna

En hoe vind je het nu om zonnepanelen te hebben?

"Wat ik zo leuk vind aan mijn zonnepanelen is dat ik nu nog meer kan genieten van de zon. Als de zon schijnt, dan betekent het dat ik stroom opwek én geld bespaar. We zaten al wel langer te denken over zonnepanelen, maar wisten niet zo goed waar we moesten beginnen. Een collega had al zonnepanelen en vertelde dat het heel makkelijk was geweest om de zonnepanelen te laten plaatsen en dat het niet heeft gezorgd voor rommel. Dat was het laatste zetje. Als ik nu vanaf de voortuin mijn zonnepanelen zie ben ik toch wel trots!"

"Tot nu toe hebben we zo'n 280 euro (700 kWh x 0,40 cent) aan stroom zelf opgewekt, waar we anders (voor een groot deel) voor hadden moeten betalen. Benieuwd hoe het de komende tijd zal gaan, hopelijk gaan we veel zonnige dagen tegenmoet!"

Check hoe je buren energie besparen!

Op HIER.nu vind je een overzicht van alle buren in Nederland die energiebesparende maatregelen hebben. Ze kunnen je meer vertellen over de kosten, besparing én de juiste uitvoerder! Naar SlimmeBuren overzicht.

Heb je tips voor mensen die overwegen om isolatie of zonnepanelen te nemen?

"Zeker, ik geef mijn tips over zonnepanelen in dit interview, maar aanvullend zou ik adviseren:

  • Steeds meer mensen isoleren hun huis of hebben zonnepanelen, dus die kunnen hun ervaringen goed met je delen. Maak het jezelf makkelijk en vraag het advies van je collega’s, buren, vrienden. Kijk bijvoorbeeld op het SlimmeBuren overzicht welke buren om je heen al hun huis hebben geïsoleerd, of zonnepanelen hebben. Met hun advies ben je altijd al een stuk verder.
  • Vraag bij verschillende uitvoerders offertes op, want daar kunnen grote verschillen in zitten. Als je er niet helemaal uit komt kun je gerust eens naar de uitvoerder bellen om de offerte aan je uit te leggen.
  • Houd er rekening mee dat je altijd een levertijd hebt voor dit soort grote maatregelen. Zo hebben wij 5 maanden moeten ‘wachten’ op onze zonnepanelen.
  • Neem contact op met je hypotheekverstrekker om te ontdekken of je de overwaarde van je woning kunt verzilveren en op die manier een bouwdepot kunt krijgen voor energiebesparende maatregelen. Daarmee verhoog je de woningwaarde en kun je energie (en daarmee geld!) gaan besparen."

 

Dit artikel is eerder verschenen op de website van Klimaatstichting HIER Iedereen slim met energie. HIER helpt je!

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Julia Jorna in haar verduurzaamde woning
bekijk ook
x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren