Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Gepassioneerde pensionado's helpen met klimaatklussen

Yvette Vierhout - 6 juli 2021

In Tilburg is een vernieuwend initiatief ontstaan; een groep pensionado's helpt vrijwillig mensen met een kleine portemonnee met hun huis isoleren en verduurzamen. "Het levert de bewoner uiteindelijk geld op en wij denken graag mee in passende oplossingen", vertelt Frans Bedaux enthousiast. Frans is initiatiefnemer van De Klimaatklussers, inmiddels telt het initiatief 5 deelnemers.

Ongeveer drie jaar geleden kwam een stel ‘oude’ mannen, die elkaar redelijk goed kenden, bij elkaar met een idee: omwonenden helpen met het verduurzamen van hun woning. Snel groeide dit uit tot vijf mensen die zich inzetten als De Klimaatklussers. Zij adviseren mensen die hun huis willen verduurzamen, maar zijn ook niet de beroerdste om zelf de handen uit de mouwen te steken. Door een samenwerking met de gemeente Tilburg en mond-op-mond reclame hebben ze al een aantal woningen kunnen verduurzamen.

Gat in de markt

Voordat Frans met pensioen ging, was hij werkzaam bij een huurcommissie. Hierdoor kwam hij met veel mensen in contact die problemen hadden met het isoleren van hun huis en veel last hadden van vocht. Frans: “Toen ik daar klaar was, dacht ik: ‘hier is een gat in de markt, ik wil deze mensen advies geven’. Ik zag het niet zitten dit alleen te doen, dus heb ik een vriend van mij gevraagd te helpen. Hij was eerst wat terughoudend. Tot ik hem een paar weken later weer tegenkwam en het nog eens vroeg. Toe werd hij wel enthousiast.” Er werd vervolgens contact gelegd met de gemeente Tilburg en De Klimaatklussers kregen subsidie voor hun project. “Deze was vooral voor de aanschaf van materialen, zoals steigers, ladders en gereedschap” vertelt Frans. “De eerste klussen waren al snel een feit. Sommigen vonden het initiatief zo leuk dat ze zich ook hebben aangesloten bij De Klimaatklussers.”

Adviseren

Het voorzien van advies is het belangrijkste doel van De Klimaatklussers. Daarnaast helpen ze met het uitvoeren van de werkzaamheden. “Wij komen bij de mensen thuis, kijken wat het probleem is en wat hiervoor de beste oplossing is.” Legt Frans uit. “Mensen zijn vervolgens zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van materialen.”

Ik woon zelf in een oude wijk en om mij heen zie ik veel huizen zonder spouwmuurisolatie.

Frans Bedaux

Poortjes

De klimaatklussers richten zich vooral op mensen met een smalle portemonnee en op mensen met oude huizen, omdat daar nog veel te verduurzamen valt. Frans: “Ik woon zelf in een oude wijk en om mij heen zie ik veel huizen zonder spouwmuurisolatie. Een simpele oplossing voor deze huizen is om ze in te pakken.”

Daarnaast is er veel winst te behalen met het isoleren van ‘poortjes’. In veel oude wijken in Tilburg hebben huizen een poortje naar de tuin. Aan de voorkant zit een deur en de achterzijde is open. De woonkamer naast het poortje wordt erg koud door de wanden van vaak maar elf centimeter, vaak ontbreekt ook de isolatie. Frans: “We kregen een verzoek van een bewoonster om haar poortje te aan te pakken. Dat poortje grenst aan twee huizen. Deze mevrouw wilde graag isoleren, maar haar buurvrouw wilde niet meewerken. De eerste optie was om aan de achterkant een deur te plaatsen waardoor de gang is afgesloten en je minder kou binnen krijgt. Maar dat was niet bespreekbaar. Een andere optie was om de muur te isoleren. Wij hebben hiervoor materiaal gevonden dat heel dun is, maar wel veel isolatievermogen heeft: een 16 laags aluminiumfolie. Zo kun je met weinig dikte veel resultaat bereiken. Wij vonden dat de bewoonster wel met haar buurvrouw moest overleggen, je moet nog wel met je fiets en container door het poortje kunnen. Helaas wilde haar buurvrouw ook over deze optie niet nadenken. Toen ben ik naar die buurvrouw toegegaan en heb ik uitgelegd wat we zouden gaan doen. Ook heb ik laten zien hoe het materiaal eruitziet. Het was als het ware een zachte laag tegen de muur aan, wat je makkelijk kunt indrukken. Ik zei tegen die mevrouw: “Nu kunt u nooit meer uw handen openhalen aan de muur.” Ze begreep wat we gingen doen en zag er uiteindelijk de voordelen van in. Inmiddels is die folie een veelgevraagd product geworden. Je zou kunnen zeggen dat het onze corebusiness is geworden!” 

Zoldervloeren en daken

Naast de buitenkant van woningen of poortjes isoleren De Klimaatklussers ook veel zoldervloeren en daken. In oude panden zitten vlieringen die mensen vaak alleen voor opslag gebruiken. Hier gaat veel warmte verloren. “We hebben hiervoor de oplossing om PIR platen op de vloer te leggen, hier kun je gewoon overheen lopen.” Legt Frans uit. “We zijn ongeveer een ochtend bezig om de hele vloer te leggen met als resultaat dat er een goede isolatie op de zolder ligt. Deze methode proberen we ook bij de huurders onder de aandacht te brengen, want dit is snel terugverdiend en je kunt de vloer bij verhuizing ook weer meenemen.”

“Wat ik ook altijd adviseer, zijn infraroodstralingspanelen, in het kader van minder gasverbruik. De infraroodpanelen kunnen een kleine ruimte prima verwarmen, waardoor je de verwarming niet aan hoeft te zetten”, aldus Frans.  

Er ligt nog een uitdaging bij de jaren '60 woningen.

Geld besparen

Door woningen te isoleren, besparen bewoners veel op hun energiekosten. Deze besparing kunnen ze weer investeren in een volgende stap om hun huis duurzamer te maken. Frans: “Een leuk voorbeeld is de isolatie bij een kunstenaar in Tilburg. Hij had een hoge energierekening van €800,- per jaar. Wij hebben de ramen geïsoleerd door HR++ glas achter zijn monumentale ramen te plaatsen. Vervolgens hebben wij zijn gevel ingepakt met PIR-platen en planken. Het jaar erop zat hij op de helft van zijn energieverbruik, dus hij kreeg een hoop geld terug. Dit heeft hij vervolgens weer geïnvesteerd in nieuwe verbeteringen.”

Plannen voor de toekomst?

Als het aan Frans ligt gaan ze zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, flink aan de bak om mensen in de Gemeente Tilburg te helpen bij het verduurzamen van hun woning. Frans: “Er ligt nog een uitdaging bij de jaren ‘60 woningen. Deze kunnen ook beter geïsoleerd worden. We hebben een mooi plan om de kopgevels te isoleren en vervolgens te bekleden met klimop. We zijn dus nog lang niet klaar!”

Reacties

De Klimaatklussers isoleren het dak van een woning. Beeld: De Klimaatklussers
bekijk ook
x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren