Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Groene tuinen als ideaal

Yvette Vierhout - 9 juni 2021

Wat kun je doen tegen het verder verstenen van de voor- en achtertuinen van woningen? Met deze vraag in het achterhoofd is Stichting Steenbreek in 2015 opgericht. Bij de start zag je dat voor de openbare ruimte er al verschillende maatregelen werden genomen, maar voor de private omgeving niet. En als je dat bedenkt dat 40%, soms 70% van een oppervlakte van een gemeente privaat eigendom is, ligt daar natuurlijk een enorme uitdaging als het gaat om biodiversiteit en klimaat adaptatie. Roel van Dijk, Stichting Steenbreek, bespreekt waar de stichting zich voor inzet.

Het doel van Stichting Steenbreek is om te kijken hoe je lokaal binnen gemeenten een netwerk kunt starten, waarbij je met bewoners, maatschappelijke organisaties, zoals Groei en Bloei, ondernemers zoals de tuincentra en hoveniers, maar ook de waterschappen, activiteiten organiseert om mensen te enthousiasmeren om hun tuinen te vergroenen. Roel: “Inmiddels zijn we zes jaar bezig en is het netwerk behoorlijk uitgegroeid. We werken nu met ongeveer 170 gemeenten samen en we proberen daar de Steenbreek activiteiten van de grond te krijgen. Inmiddels richten we ons niet alleen op de private ruimte, dus de tuinen, maar ook op de openbare ruimte. We zien dat als een gemeente meedoet, zij ook de openbare ruimte erbij betrekt. Die wisselwerking maakt het extra interessant, want wanneer je als bewoner je tuin moet vergroenen, maar de gemeente zelf niet het goede voorbeeld geeft, werkt dat averechts. De gemeente ziet dat zij daar zelf ook een rol in te vervullen hebben.”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren