Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Heb jij al een slimme meter? Dit zijn de voordelen

- 9 september 2022

Elk jaar moet je je meterstanden doorgeven aan je netbeheerder: op die manier worden de kosten voor je energieverbruik berekend. Met een slimme meter hoef je dit niet meer zelf te doen, maar kan je netbeheerder je standen op afstand uitlezen. Ook kan de meter je elke dag meer over je verbruik vertellen. Handig dus, als je iets bewuster met je energieverbruik om wilt gaan. In dit artikel bespreken we deze en vele andere voordelen van een slimme meter.

- Gesponsord artikel - 

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter meet elk kwartier je stroomverbruik en elk uur je gasverbruik. Hij geeft deze standen automatisch door aan je netwerkbeheerder, zodat je dit niet zelf hoeft te doen. Hij kan zowel de standen bij enkel- en dubbel als flexibel tarief doorgeven. En gebruik je duurzame energie? Bijvoorbeeld via zonnepanelen, waarmee je stroom teruglevert? Dan houdt hij precies bij hoeveel je opwekt en hoeveel er over blijft.

Waarom een slimme meter?

Als je zelf de meterstanden doorgeeft, kan er nog wel eens een foutje insluipen. Dat is niet het geval met een slimme meter. Deze geeft de standen namelijk nauwkeurig door. Ook krijg je elke maand een overzicht van je netbeheerder. Zo zie je precies hoeveel je maandelijks gebruikt. Zo kan de meter je helpen om minder te verbruiken en geld te besparen.
Heeft je energieleverancier een verbruiksmanager-app? Dan kun je ook dagelijks of zelfs in real time je verbruik inzien. De app koppelt je tarieven zodat je dagelijks je kosten te zien krijgt. Zo kun je het verbruik van je energie vergelijken, per dag of zelfs per uur. Op die manier zie je eenvoudig hoeveel het scheelt als je de verwarming een uur eerder uitzet of een paar minuten korter doucht.

Hoe kom je aan een slimme meter?

Het hebben van een slimme meter is niet verplicht. Heb jij een ouder huis? Dan heb waarschijnlijk nog een klassieke meter. Huizen vanaf 2012 hebben wel altijd zo’n slimme variant. Ze worden sinds 2012 standaard geplaatst in nieuwbouwwoningen. Op termijn krijgt iedereen er een. Heb je er nog geen, maar wil je er wel alvast eentje? Dan kan je dit aanvragen bij je netbeheerder. Als je hem niet wilt, mag je hem ook weigeren.

Energie én geld besparen

Met een slimme meter houd je dus altijd zelf je verbruik in de gaten: via het verbruiksoverzicht van je leverancier en met de energieverbruiksmanager. Zo heb je inzicht in je verbruik en kan je makkelijk actie ondernemen om energie én geld te besparen. Dat is uiteindelijk beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren