Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Het goedkoopste warmtenet zit in de winterlucht op straat

Jan Tessel (ecoloog)
In mijn praktijk van het warmtescannen en adviseren over woningisolatie plus het kiezen van geschikte warmtepomp, doe ik de volgende ervaringen over gedrag en isoleren op.


In het jaar 2022-2023 ging de gasprijs schrikbarend omhoog. En in die winter merkte ik vrijwel bij al mijn klanten, dat zij een verlaging van gasgebruik realiseerden van 20-25%. Het was historisch de eerste winter, dat ons volk massaal bezig was om de hoge gasprijs te omzeilen. Bij navragen bleek men zich beter te kleden met vestjes, sloffen, plaids over de knieen etc., de thermostaat lager te hebben ingesteld (meestal werd het 19 ipv 20 graden) en gordijnen meer te gebruiken

Soms kom ik bij eerder bezochte woningen nog eens langs om te praten over de resultaten van betere ruiten en betere vloer- en/of wand-isolatie. Ook eigen woning heeft ruiten en isolatie verbetert zover zinnig was. En dan blijkt vaak dat er lager gasgebruik kwam van ca. 20% (bij grotere woningen tot wel 30%), het vervangen van ruiten alsook het aanbrengen van meer isolatie vaak per ingreep binnen een dag kon gebeuren, en het regelen en ontvangen van ca. 30% subsidie niet zo moeilijk was. 

Hierboven breng ik het gedrag van bewoners onder andacht en ook het isoleren van een woning. Het eerste kost (vrijwel) niets. En bij tweede aspect is er ook corporatiegeld nodig in geval van huurwoningen (deels subsidiegeld van overheid wat ook aan woningeigenaren gegund wordt. Aangezien vele huurwoningen niet zo groot zijn van afmeting schat ik in, op basis van >600 bezochte woningen, dat gemiddelde huurder rond 1000m3 gas per jaar gebruikt. Dus met weinig ingrepen en enig corporatiegeld om te isoleren (ca. €3500/woning) kan een huurwoning al ca. 500m3/jaar aan gas besparen. Dit betekent nu in 2024 ca. €900/jaar aan financiele besparing.

De resterende woningwarmte en warm douchewater vergen niet zoveel kuubs aan aardgas ofwel ca. 500m3. Een kleine warmtepomp van €3500 (ca. €2000 meer dan een nieuwe gasketel), met de altijd gratis lucht-warmtebron direct buiten de woning, kan deze warmte voor woning en douchen makkelijk leveren. De behoefte aan elektra in de winter wordt wel hoger met ca. 1000kWh. om de nieuwe warmtepomp draaiende te houden. Met drie grote PV-panelen (totaal prijs ca. €1200) is deze extra elektra gratis zelf op te wekken gedurende komende 25 jaren (als salderen in stand gehouden wordt voor tenminste de corporatiehuurders).

Het goedkoopste warmtenet zit in de winterlucht op straat.

Jan Tessel

Bij enkele potentiele warmtenetten zal een ‘groen’ licht zeer voor de hand liggen. Dan zou de bron van industriele warmte gegarandeerd moeten zijn tot het jaar 2100, en de afstand tot de woningen niet veel meer behoren te zijn dan 2km. Prijs voor bewoners moet ook gegarandeerd zijn en onder de kosten voor alternatieve verwarming met warmtepomp behoren te zijn. Maar in alle gevallen dat verwarmen met warmtepomp plus voldoende isolatie financieel aantrekkelijker is voor huurders, blijft er weerstand. Met erbij de ergernis dat ‘bestuurders’ toch altijd al onbetrouwbaar waren, en dat die het toch nooit goed doen voor de ‘kleine man’.

Reacties

Jan Tessel
Jan Tessel
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren