Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Hoeveel duurzame energie wordt er in Nederland opgewekt?

Hoe ver zijn we nu? Lotte de Haan - 18 augustus 2023

De hoeveelheid duurzame energie die we in Nederland opwekken groeit langzaam, maar gestaag. Het is de bedoeling dat in 2050 alle energie duurzaam is. Hoe ver zijn we nu? Klimaatstichting HIER maakt de balans op.

In 2022 was 15% van het totale energieverbruik duurzaam

In 2022 kwam 15% van de energie die in Nederland wordt gebruikt, uit duurzame bronnen (bron: CBS). Deze stroom wordt voornamelijk opgewekt door windmolens, biomassa en zonnepanelen. In 2021 was dit 13%. Hoewel het aandeel groene energie stijgt, zijn we dus nog best een eind verwijderd van die 100% in 2050.

Totale energieverbruik is elektriciteit, warmte én vervoer

Bovenstaande percentages gaan over het totale energieverbruik in Nederland. Niet alleen over stroom van windmolens en zonnepanelen, maar ook over energie uit biomassa en verwarming met aardwarmte. in plaats van aardgas. Daarbij gaat het niet alleen over het energieverbruik van huishoudens, maar ook van vervoer, bedrijven en de industrie.

Het is de bedoeling dat we in 2050 op 100% schone energie zitten. We hebben dus nog genoeg te doen! 

Hoeveel groene stroom wordt er in Nederland opgewekt?

Kijken we alleen naar elektriciteit, dan ligt het aandeel van groene stroom wat hoger. In 2022 kwam 40% van alle stroom die in Nederland wordt verbruikt, uit duurzame bronnen (bron: CBS). Tof: een deel van die stroom wordt door lokale burgercoöperaties opgewekt. Maar, de vraag naar groene stroom is in Nederland veel groter dan het aanbod. Hoe kan dat? 

Groene stroomcertificaten uit het buitenland

Nederlandse energieleveranciers die zelf niet genoeg groene stroom opwekken, kopen groene stroomcertificaten uit het buitenland om de grijze stroom te 'vergroenen'. Deze zogenaamde import van groene stroom draagt alleen niets bij aan de uitbreiding van de opwek van duurzame energie. In Nederland weet je alleen zeker dat je echt groene stroom hebt, als deze stroom ook in Nederland wordt opgewekt. Elk jaar verzamelt HIER de samenstelling van groene stroomproducten en daaruit bleek ook dit jaar weer dat een deel van deze stroomproducten nog steeds niet écht groen is. 36% van de groene stroomproducten die in Nederland verkocht wordt is ‘vergroend’ met certificaten (bron: HIER).

Met de Groene stroom checker van Klimaatstichting HIER controleer je gemakkelijk of jouw groene stroom ook écht groen is! 

Is jouw groene stroom wel écht groen?

Soms wordt stroom verkocht onder de naam groene stroom. Controleer met de Groene stroom checker van Klimaatstichting HIER of jouw stroom wel écht groen is!

Naar de groene stroom checker!

Aardgas vervangen voor duurzame alternatieven

Het aandeel van groene stroom is dus een stuk groter dan het totale aandeel duurzame energie. Om het totaal te verduurzamen, gaan we in Nederland stoppen met het gebruik van aardgas in onze woningen en gebouwen. Aardgas wordt op termijn vervangen voor (groene) stroom, biogas of een andere duurzame warmte. 

Bronnen

Dit artikel is eerder verschenen op de website van Klimaatstichting HIER Iedereen slim met energie. Thuis, in de buurt en op het werk. HIER helpt je!

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren