Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Iedereen kan meedoen

Energietransitie Birgit Barten - 14 juli 2021

Hoe kun je iedereen, dus ook huurders van een woningcorporatie, zelf laten participeren aan de energietransitie? Daar hebben Greenchoice en Delen Duurzame Energie een oplossing op gevonden. Huurders hoeven niets extra te betalen, maar gaan er wel op vooruit met hun energierekening. "We moesten mensen overtuigen dat er echt geen addertje onder het gras zat", vertellen Jeroen Vanson (Greenchoice) en Sander Bos (Viveste). Er zijn inmiddels zelfs al honderd van zulke sociale projecten in voorbereiding.

Huurders van woningcorporaties willen vaak graag zelf stroom opwekken, maar kunnen dat niet, merkte Greenchoice. “Toen zijn we gaan zoeken naar oplossingen. We vinden het namelijk belangrijk dat iedereen die wil bijdragen aan de energietransitie, dat ook kán doen”, vertelt Jeroen Vanson, accountmanager lokale energieprojecten bij Greenchoice.

De energieleverancier heeft contact opgenomen met sociale onderneming Delen Duurzame Energie, een partij die collectieve zonnestroominstallaties installeert op de (hoogbouw)daken van woningcorporaties. Zij hebben een concept ontwikkeld, waarbinnen de postcoderoosregeling een belangrijke rol speelt, waarbij huurders gebruik kunnen maken van hun eigen zonnestroom. Het idee werd voorgelegd aan verschillende woningcorporaties en samen met woningcorporatie Rijnhart Wonen is in Leiderdorp het eerste project van start gegaan, niet veel later startte het tweede project met woningcorporatie Viveste in Houten en ondertussen worden honderd andere sociale projecten voorbereid.

“Om heel eerlijk te zijn waren bewoners in eerste instantie best sceptisch”, vertelt Vanson. “In Leiderdorp vertelde een bewoner dat hij het idee had dat er een addertje onder het gras zat en het te mooi was om waar te zijn. Je wekt je eigen zonnestroom op, hoeft zelf niets in te leggen, maar je krijgt wel korting op je energierekening? Hoe kan dat? We hebben mensen echt moeten overtuigen dat het allemaal klopt en hen via diverse (online)informatiebijeenkomsten verteld over hoe het precies in zijn werk gaat.”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren