Hét kennisplatform netwerk voor Energietransitie in de wijk

In Schiedam gaat de startmotor draaien
Kansen voor Groenoorders dankzij warmtenet
Edwin Lucas

do 1 oktober 2020
artikel

Woningcorporatie Woonplus in Schiedam zet de startmotor aan. In de wijk Groenoord worden zo'n 2700 sociale huurwoningen de komende jaren voorbereid op een aansluiting op een warmtenet. De warmte komt van de Leiding over Noord, maar de motor draait eigenlijk op andere brandstof, zeggen Eline Busser (Woonplus) en Isabel Vernooij Nijveldt (gemeente Schiedam).

Groenoord, in totaal zo’n 5000 woningen, is gebouwd in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Portiek- en galerijflats staan ruim in het groen, de meeste gebouwen zijn voorzien van blokverwarming met een gezamenlijke cv-ketel. Langs de wijk loopt de warmtetransportleiding ‘over Noord’ van Eneco, die industriële restwarmte uit de Afvalverwerking Rijnmond naar Rotterdam vervoert. Appeltje eitje, zou je zeggen: hier ligt een goede uitgangspositie voor verduurzaming van vele duizenden woningen tegelijk.
Al in 2017, ver vóór de klimaattafels, het Klimaatakkoord en het Startmotorkader, was dat dan ook duidelijk. Maar Woonplus (een corporatie met 11.500 woningen), eigenaar van de woningen, ging niet over één nacht ijs. "We hebben grondige gesprekken gevoerd met de gemeente Schiedam, de provincie Zuid-Holland, Eneco en Stedin over het beste alternatief voor aardgas," zegt Eline Busser, ontwikkelingsmanager van Woonplus. Na afweging van allerlei opties bleek de aansluiting op het warmtenet de meest duurzame, haalbare en betaalbare optie. Op 20 april 2017 werd daarvoor een intentieovereenkomst gesloten.

Volledig
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld u
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren