Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Inzicht in de energiezuinigheid van een woning

Energielabel voor woningen Eveline van Veelen (Klimaatstichting HIER) - 31 oktober 2023

Een energielabel vertelt je wat je nog kunt verduurzamen aan jouw woning om je energierekening omlaag te brengen. Het is verplicht bij de koop en verkoop van je huis. Het label varieert van G (het minst zuinig) tot A++++ (het beste), en heeft ook invloed op de woningwaarde. Wat zijn de voordelen van een goed energielabel?

Het energielabel geeft een totaalbeeld van de duurzaamheid van je woning weer. Een energieadviseur kijkt naar verschillende energiebesparende maatregelen en geeft de woning een label. Een gunstig energielabel verhoogt de waarde van je woning.

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

Uit het label volgen adviezen om je huis te verduurzamen en zo energie te besparen. Omdat het energielabel in Nederland universeel is en
wordt bepaald door energieadviseurs, is de hoogte van een energielabel van invloed op de woningwaarde. Ook ligt de hoogte van het label in lijn met wat je kunt verwachten van de hoogte van de energierekening. Aan een hoog energielabel zijn vanzelfsprekend de meeste voordelen verbonden.

De voordelen van een hoger energielabel

  1. Een hoger energielabel heeft veel financiële voordelen. Zo staan huizen met een beter energielabel door de garantie van een lagere energierekening korter in de verkoop en leveren ze ook op de huizenmarkt meer op. Daardoor heeft het investeren in energiebesparende maatregelen veel profijt.
  2. Ook als je niet van plan bent je huis binnen korte tijd te verkopen, schelen energiebesparende maatregelen meteen al flink op je maandelijkse energierekening.
  3. Een huis dat goed geïsoleerd is, geeft het hele jaar door een fijn wooncomfort. In de winter blijft je woning goed warm en in de zomer langer koel. 
  4. Met een hoog energielabel draag je een steentje bij aan de oplossing van het klimaatprobleem. Verbruik minder energie, stoot minder CO2 uit en verlaag je ecologische voetafdruk.

Wat is het effect van het energielabel op de woningwaarde?

Uit onderzoek van Brainbay (2022) blijkt dat elke stap naar een beter energielabel leidt tot een hogere woningwaarde. Zo brengt een woning met label C gemiddeld 11,6% meer op dan een vergelijkbare woning met label G. Ook een sprong van label E naar label B laat een toename van 10% zien in waardeverschil. Daarnaast is gebleken dat duurzame woningen sneller verkopen en vaker en meer boven de vraagprijs wordt betaald. Woningen met de relatief lagere labels E, F en G worden juist minder goed verkocht.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren