Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Koop- en huurwoningen tegelijk verduurzamen kán

Samen verduurzamen in Malburgen - 31 augustus 2023

Geld ligt gevoelig. Als je woningeigenaren wilt motiveren om hun huis te verduurzamen met subsidie, kijken ze eerst naar het bedrag dat ze zelf moeten inleggen. Hoe hoog de subsidie die ze kunnen krijgen ook is. "Die focus zit in de weg", vat bedrijfsleider Tjeerd van de Put van Hendriks Onderhoud samen. "Gelukkig hebben we in de wijk Malburgen in Arnhem een andere, gezamenlijke aanpak die goed werkt."

In de ‘gespikkelde’ wijk Malburgen staan huurwoningen van Stichting Volkshuisvesting Arnhem en koopwoningen door elkaar. Dat maakt het verduurzamen van huizen een uitdaging. Technisch en financieel gezien is het gunstig om belangrijke verduurzamingsmaatregelen op complete huizenblokken toe te passen. Denk aan dakisolatie waardoor het dak hoger komt te liggen dan voorheen. Ook sociaal gezien is het gunstig. Zo ontstaat er geen verdeeldheid in een wijk waar de huurwoningen mooi opgeknapt zijn en de koopwoningen niet. Maar woningeigenaren laten aanhaken op het moment dat een woningcorporatie maatregelen neemt, blijkt in de praktijk knap lastig.

Daarom werken de gemeente Arnhem, Stichting Volkshuisvesting Arnhem, adviesbureau Endule en Hendriks Onderhoud in Malburgen intensief samen. In twee fases willen ze 133 huurwoningen en 44 koopwoningen grondig verduurzamen.

De woningen van Stichting Volkshuisvesting Arnhem krijgen een energetische facelift waarbij dak, vloer en gevel worden aangepakt. Tegelijkertijd laat de corporatie de badkamers, keukens en toiletten renoveren. Voor koopwoningen zijn twee à drie grote verduurzamingsmaatregelen haalbaar met de subsidie die beschikbaar wordt gesteld door de gemeente Arnhem. En met de menukaart die Hendriks Onderhoud heeft ontwikkeld, hebben eigenaren iets te kiezen en kunnen de maatregelen toegespitst worden per woning.

Om te komen tot drie labelstappen of label B (een vereiste uit de subsidieregeling) gaat de gemeente uit van een gemiddelde investering van zo’n 25.000 euro. De gemeente stelt hiervoor in bepaalde clusters in de Arnhem-Oost wijken 90% subsidie beschikbaar. Woningeigenaren betalen zelf een eigen bijdrage van 2.500 euro. Dit bedrag kan eventueel renteloos geleend worden. Endule begeleidt de woningeigenaren en helpt bij de keuze voor de te nemen maatregelen, de financiering en de subsidieaanvraag. In opdracht van de woningeigenaren en Stichting Volkshuisvesting Arnhem voert Hendriks Onderhoud alle werkzaamheden in één gang uit.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Sebastiaan Knepper - Gemeente Delft 10 oktober 2023 08:28

En complimenten aan iedereen die hieraan heeft gewerkt. Gaaf dat dit kan!

Sebastiaan Knepper - Gemeente Delft 10 oktober 2023 08:27

Betaald de gemeente ook de 90% voor de huurwoningen?

inge van beek - gemeente Tilburg 05 oktober 2023 13:30

ik ontvang graag het volledige rapport koop en huurwoningen tegelijk verduurzamen kan

x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren