Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Modeldorp van aardgas af

Joost Zonneveld - 25 februari 2019

Het modernistische dorp Nagele in de Noordoostpolder is een van de zevenentwintig proeftuinprojecten die door het ministerie van binnenlandse zaken is aangewezen. In Nagele wordt de techniek van een lokaal warmtenet met warmteopslag onder de grond voor een woonwijk ingezet.

Nagele in de Noordoostpolder is een bijzonder dorp. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw mochten Nederlandse toparchitecten het toekomstige wonen vormgeven. Het is een dorp dat bestaat uit verschillende hoven waar de eengezinswoningen met platte daken het groene gras omsluiten. Licht, lucht en ruimte waren het devies op het nieuwe land en maakte onderdeel uit van een nieuwe wereld die na de oorlog vorm moest krijgen. Nagele was in de jaren vijftig het modernste dorp dat er te vinden was, de huidige bewoners hebben de ambitie om er nu het duurzaamste dorp van te maken, zegt Rutger Bergboer, voorzitter van Energiek Nagele, de coöperatieve vereniging van inwoners van Nagele. De aanleiding voor die duurzaamheidsambitie was het jaarlijkse bedrag van tienduizend euro dat het dorp krijgt ter compensatie van de bouw van enkele grote windmolens in de buurt. Voor de dorpsbewoners was snel duidelijk dat driekwart van dat bedrag, immers afkomstig van een duurzame energieproject, voor verdere verduurzaming van het dorp ingezet moest worden. Het bleek het begin van een veel groter project met als ambitie om het gehele dorp van een alternatief voor aardgas te voorzien. Die ambitie, gecombineerd met het bijzondere karakter van het dorp, heeft ertoe geleid dat Nagele een van de zevenentwintig proeftuinengebieden van Nederland is geworden. In het project wordt niet alleen een relatief nieuwe techniek uitgeprobeerd, het is ook een leerproces op het gebied van wet- en regelgeving en financiële haalbaarheid.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren