Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Oog voor kansen die deze transitie in zich draagt

Ontmoet de nieuwe hoofdredacteur van Energie+ - 28 januari 2022

Ik ben Jeroen Boon en heb de eer de nieuwe hoofdredacteur te zijn van dit netwerk, Energie+. Nieuw in dit onderwerpveld ben ik niet. Ik houd me al jarenlang bezig met transities en de energietransitie in het bijzonder. Bij Energie+ val ik in een warm bad, heerlijk! De klankbordgroep bij dit netwerk is een prachtige mix van professionals en bewoners. Hoe verschillend de achtergronden, leeftijden en ervaringen ook zijn, een ding hebben we gemeen: we streven naar een rechtvaardige energietransitie. Een, die de tweedeling in onze samenleving niet vergroot maar beslecht.

Dat is niet in één keer gefixeerd maar dat is niet iets om van in paniek te raken. Wat mij helpt is oog te hebben voor de kansen die deze transitie in zich draagt. De energietransitie biedt namelijk kansen voor nieuwe democratische en sociale vooruitgang. Hoe mooi is dat! Wat is daar voor nodig? Allereerst doen we er goed aan de transitie te zien als een collectieve uitdaging, en geen individuele aangelegenheid. Wanneer we vasthouden aan deze invalshoek zullen alleen mensen met een goedgevulde beurs erop vooruit gaan, onder andere met behulp van overheidssubsidies die zoals onderzoek uitwijst, nu alleen bij de medelanders terechtkomt die de subsidie het minst nodig hebben. 
Het tweede dat in onze ogen nodig is, is dat we de bewoners in buurten “aan het roer zetten”. Omdat de verduurzaming begint bij vragen, problemen en wensen van hen. In jargon heet dat de “leefwereld” van bewoners. Dat betekent dus dat we breder mogen kijken naar alle aspecten die wonen in een buurt prettig en duurzaam maken. Concreet gaan die aspecten over werkgelegenheid, (energie)armoede, veiligheid, gezondheid, mobiliteit en sociale samenhang in buurten. Ken je de mensen waarmee je in een buurt woont, doe je mee, hoor je erbij, mag je een bijdrage leveren? Wanneer je deze aspecten verbindt aan de energietransitie heet dat formeel “koppelkansen”. Ironisch genoeg lijkt het fenomeen energiearmoede ook een ‘prachtige’ ingang om breder te kijken. 
Bij Energie + willen we professionals, beleidsmakers, lokale politici en de bouw- en energiekolom helpen door de bril van bewoners te kijken. Daarom maken wij met verhalen de leefwereld van bewoners inzichtelijk. We beschrijven succesvolle en minder succesvolle initiatieven in buurten om met elkaar te leren hoe je de energietransitie sociaal maakt. We zien daarbij een sleutelrol voor sociaal werkers. Zij zijn een groep professionals die de brug kunnen slaan tussen de leefwereld van bewoners en beleid (strategie, techniek, wet- en regelgeving). Ook daarover kun je bij Energie+ kennis opdoen en ervaringen delen. 
Samen met jou willen we werken aan een cultuuromslag! Een waarvan je energie krijgt en waarvan de ondertoon positief is. Want hoewel het soms schuurt en de energietransitie complex is, is het een tijd van kansen! Doe je mee? 

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Elly Rijnierse - Gebiedscoöperatie Wijk 25 Den Haag 28 januari 2022 23:36

Jeroen, dat klinkt heel goed! De energietransitie als kans voor inclusiviteit en sociale samenhang. Ik doe mee! Gefeliciteerd en succes!

x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren