Log in
inloggen bij Energie+
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Over noodzaak en verlangen

Kees Bakker - 23 december 2022

Gemeenten hebben de regie in de energietransitie. In die rol willen zij ook particuliere woningeigenaren 'in beweging krijgen'. Wat is er nodig om hiervoor een effectieve aanpak te ontwerpen? Een belangrijk aspect is inzicht in motieven van de particuliere huishoudens én in hun onderscheidende stijlen van verduurzaming. Als je dat niet hebt, kun je de plank aardig mis slaan.

Kees Bakker deelt de analyse die hij maakte in Zuidoost­-Brabant en bij EnergieHuis Helmond over de drijfveren van particuliere woningeigenaren. Veel huishoudens investeren in hun woning. Woningen worden uitgebouwd, verbeterd, onderhouden, verduurzaamd. Eigenaren besteden aanpassingen die veel vakmanschap vragen uit, wat te overzien is doen eigenaren als het even kan zelf. De uitbesteder investeert moeite en geld. De doe­het­zelver vooral moeite en tijd. In de energietransitie is het de vraag of je huishoudens kunt stimuleren tot verduurzaming. Of je de investeringsbereidheid van huishoudens 4 Energie+ nr 3 november 2022 kunt vergroten. En zo ja, hóe dan? Hoewel er veel op touw is gezet – aanbod voor ontzorging, collectieve inkoop, energieloket, energiecoach – is die vraag moeilijk te beantwoorden. Evaluatie van het aanbod ontbreekt. Wat kan helpen is een diepgaande analyse van de drijfveren van particuliere eigenaren én inzicht de stijlen van verduurzaming. Want huishoudens gaan op uiteenlopende manieren te werk.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Samuel Tekeste - De Woonpas 21 juni 2023 15:48

graag meld ik mij aan

Illustraties: Harry van der Velde
x Met het invullen van dit formulier geef je Energie+ en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren