Kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt

Martijn Messing Pas op voor de rekensommetjes van de zonnepanelenverhuurder

vrij 6 februari 2015

Vorig jaar januari schreef ik mijn blog over de postcoderooscoöperatieontzorger. Weet u nog: “Postcoderoos is net als netelroos, daar krijg je alleen maar jeuk van.” Heel Nederland kreeg jeuk van de postcoderoos die tot op de dag van vandaag gewoon niet werkt. Maar er is weer iets waar ik jeuk van krijg. De gouden bergen, die verhuurders van zonnepanelen de arme consument voorspiegelen, laten weer big money in de eigen pocket van de ontzorger vloeien.

Met een ruling van de fiscus op zak kunnen ondernemers vanaf 2015 zonnepanelen in verhuur gaan aanbieden. En ja hoor, net als in 2014 met de introductie van de postcode­roos, schieten de aanbieders voor lease en huur als paddenstoelen uit de grond. En net als vorig jaar krijg ik jeuk van de marketing van de meeste van deze clubs, die met slecht onderbouwde rekensommetjes de boel weer fraai voorstellen.

Ik neem een gezin met twee kinderen, een verbruik van 4500 kWh, ruimte voor 14 zonnepanelen en 24 ledlampen als voorbeeld. 14 zonnepanelen kosten dit gezin in aanschaf maximaal € 4.500,- inclusief btw. 24 ledlampen van 3 Watt kosten maximaal € 240,-. Samen is dat € 4.740,-. De besparing die de panelen opleveren op een dak op het zuiden is 14 x 255 WP x 90% x € 0,22 per jaar = € 706,- per jaar, ofwel € 58,80 per maand. Wat de ledlampen aan besparing opleveren is niet te zeggen, maar vooruit, 960 Watt per uur x 200 uur per jaar = 192 kWh x € 0,22 = € 42,- per jaar. Dat is samen dus € 748,- ofwel € 62,33 per maand.

Koopt dat gezin dit allemaal zelf, dan duurt het 6,3 jaar om de investering terug te verdienen. Met een nieuwe omvormer na 12 jaar, verzekering en onderhoud en rente bij de bank van 3,5% erbij, duurt dit 8,5 jaar. Over 25 jaar is de totale financiële opbrengst dan 16,5 jaar x € 748,- = € 12.292,50 en als het gezin de btw terugvraagt nog meer.

Ik moet er wel bij vermelden (deden de verhuurders dat ook maar) dat ik voor het gemak de reeds aangekondigde versobering van de salderingsregeling en een mogelijk verdere neerwaartse bijstelling van de heffingskorting (dit jaar) buiten beschouwing laat.

Nu verhuur. De verhuurder die ik het meeste in mijn mailbox kreeg schrijft op zijn website: 12 tot 14 zonnepanelen en 24 ledlampen, zonder gedoe. Kosten € 66,- per maand, besparing € 85,- per maand. De besparing is echter maar € 62,- per maand, dat heb ik hiervoor uitgerekend, en dan nog bij een dak op het zuiden zonder schaduw (!), zonder rekening te houden met minder­op­brengst door veroudering, zonder versobering saldering, aanpassing heffingskorting en minimaal 200 branduren per ledlamp. Het abonnement kost € 66,- per maand (index?). Dit aanbod kost het gezin dus big money.

Laat ik het eens omdraaien. De ontzorger vraagt voor deze configuratie € 66,- per maand (12 of 14 panelen?). Dat is € 792,- per jaar. De looptijd is niet duidelijk, je kunt ervan af maar dat kost geld, staat op de site. Er staat ook dat ze de aflossing van de investering uitsmeren over 17 jaar. Laat ik dan uitgaan van 17 jaar looptijd. Het gezin betaalt dan € 13.464,- huur over deze periode. € 4.740,- aanschaf en een nieuwe omvormer na 12 jaar van € 1000,- = € 5.740,- = dus € 7.724,- extra ten opzichte van eigen koop. Big money, het systeem wordt dus 2,3 keer betaald over 17 jaar.

Een andere aanbieder die ik regelmatig in mijn mailbox vind, verkoopt zijn verhuurconcept door te stellen dat de huurder 10% voordeel heeft ten opzichte van de huidige energieprijs. Ze vertellen er alleen niet bij dat dit voordeel berekend wordt ten opzichte van het tarief van de regio­le­ve­ran­cier van energie en dat dit tarief het hoogste tarief is in de markt! Je komt dan op een kWh-prijs van € 0,19 voor de huur van zonnepanelen. Looptijd: maar liefst 25 jaar. Het strijkstokje buigt ook hier ver door, de huurder staat in de kou.

Vanaf volgende maand ga ik zelf wat klussen doen voor een bedrijf dat ook zonnepanelen verhuurt. Ik heb ze al gewaarschuwd, als ik jeuk krijg van dit soort marketingtrucs waag ik ook aan hen een blog.

Reacties

Copyright 2017 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren