Kennisplatform lokaal duurzaam opgewekt

Jurgen van der Heijden Poetin als argument

di 6 januari 2015

De dag van de duurzaamheid is alweer een paar maanden geleden, maar toch aanleiding tot een leuke anekdote. In het gemeentehuis van Castricum was een duurzaamheidsmarkt met daar ook een kraam voor CALorie, de lokale energie­coö­pe­ra­tie waarvan ik bestuurslid ben. Wij hadden weinig verwachting van het vertellen van ons duurzame verhaal. Wie zit daarop nog te wachten tijdens een duur­zaam­heids­markt waar vrijwel alle bezoekers toch al overtuigd zijn? Tijd voor een experiment: we hangen een heel grote poster op van Vladimir Poetin. Waarom en wat waren de reacties?

Neem een andere markt in gedachten, gewoon de wekelijkse markt in je dorp. Daar staan twee fruitstallen naast elkaar en jij staat voor de ene om appels te kopen. Plots verlaagt de andere de prijs van appels. Dit kan reden zijn om naar de andere fruitstal over te lopen. De energiemarkt werkt zo ook, maar minder snel. Er is veel voor nodig om een klant in beweging te brengen. Prijs is een belangrijk argument. Duurzaamheid is slechts voor enkelen een argument, en kan zelfs mensen afschrikken; het verhaal achter duurzaamheid is voor velen reden om juist de ogen te sluiten. Hoe verleid je als lokale energie­coö­pe­ratie dan mensen om met jou in zee te gaan? Poetin is een antwoord en in Castricum werkte dat niet slecht.

Vrijwel iedereen die tijdens de duurzaamheidsmarkt voorbij liep aan onze kraam wilde wel even een praatje maken over die meneer Poetin. Op één persoon na leidde het tot een lach en geanimeerde gesprekken. Die ene persoon dacht dat wij van Gazprom waren, maar gelukkig konden we hem snel uit de brand helpen. Ook met hem voerden wij het juiste gesprek over lokale duurzame energie en alles wat daarvoor pleit. Dat is meer dan alleen duurzaamheid en ook lokale economie, koopkracht, gemeenschap en democratie. Interessant is hoe je tegenwoordig de stabiliteit van internationale betrekkingen in dat rijtje kunt opnemen. Het niet betalen van je energierekening aan ‘petrodictators’ kan een argument zijn voor mensen om mee te doen aan een lokaal duurzaam energiebedrijf.

Ons geld voor olie financiert beide kanten in de conflicten in het Midden-Oosten. Er zijn met andere woorden meer fraaie figuren dan enkel Poetin aan wie je geld kunt uitgeven. Elke euro naar duurzame energie is een euro minder voor onveilige situaties die ons ook nog eens veel geld kosten. Het gaat bovendien niet alleen om onveiligheid, maar ook om de onderdrukking van vrijheid van de bevolking van veel landen. Het is tijd dit argument toe te voegen aan de voordelen van lokale duurzame energie. Hoe doe je dat correct, zonder uit je slof te schieten en zonder mensen af te schrikken? Hoe maak je het bereik van je lokale energie-initiatief groter door ook mensen te interesseren met een hart voor vrede, veiligheid en vrijheid?

Internationale betrekkingen zijn niet mijn specialiteit, en wellicht ook niet van de velen die zich de laatste jaren sterk hebben gemaakt voor lokale verduurzaming van energie. Tegelijk blijken lokale initiatieven gebruik te kunnen maken van heel veel lokaal talent. Daaronder zitten vast mensen met verstand van internationale betrekkingen. Naar ik hoop zijn zij te vinden om mee te denken over de positionering van lokale energie-initiatieven als verbanden die een bijdrage leveren aan vrede, veiligheid en vrijheid.

De poster van Vladimir Poetin op de kraam van CALorie tijdens de duurzaamheidsmarkt in Castricum.

Reacties

Copyright 2017 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren